Prijedor: Upitna dženaza žrtvama zakazana za 25. juli

Sudbin Musić, predsjednik Medžlisa IZ Prijedor, tvrdi da bi zbog spore identifikacije posmrtnih ostataka u ratu ubijenih i nestalih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti mogla doći u pitanje i velika dženaza zakazana za 25. juli u naselju Skela.
– Dodatno nas brinu i najave zatvaranja identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu, što su nam nedavno u neformalnom razgovoru potvrdili i direktori Instituta za nestale osobe BiH. Porodice se plaše i najave da će nakon zatvaranja centra kosti naših najmilijih biti izmještene pod zemlju, u neku sudsku parcelu, koja će vremenom vjerovatno prerasti u šikaru – kaže Musić.
Prema njegovim riječima, do sada se samo devet porodica saglasilo da se od svojih najmilijih oprosti na zajedničkoj dženazi.
– U Šejkovači se nalazi oko 500 posmrtnih ostataka ubijenih i nestalih Prijedorčana. Porodice žrtava ne žele ukop samo identificiranih dijelova tijela svojih najmilijih, jer se plaše reekshumacija koje se u nekim slučajevima ponavljaju i po nekoliko puta – kaže Musić i dodaje da se za pomoć obratio reisu-l-ulemi Mustafi ef. Ceriću.
Porodice žrtava najavljuju proteste ako ne dobiju odgovore na tražena pitanja. Za početak pred halom Šejkovača, a potom, ako se problem ne riješi, i pred nadležnim institucijama u Sarajevu.

Mezarje može postati klizište
Musić tvrdi da bi od stalnih reekshumacija mezarje u Čarakovu lako moglo postati i klizište.
– Samo na tom mezarju ukopano je 99 NN osoba. Toliko je bilo i ekshumacija. Ko će nam nadoknaditi štetu i šta će se dogoditi ako mezarje zaista postane klizište? Na to pitanje još nismo dobili odgovor, mada smo ga tražili – kazao je Musić.
Dnevni avaz

Comments are closed.