Prijedor – vodosnabdijevanje i kanalizacija: Vlada RS dala saglasnost za projekat vrijedan 16 miliona evra

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost za realizaciju „Projekta snabdijevanja vodom i kanalizacijom opštine Prijedor“, vrijednog 16.106.000 evra, potvrđeno je Srni u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Projekat bi trebalo da se finansira kreditnim sredstvima Evropske investicione banke (EIB) u iznosu od 50 odsto ili 8.053.000 evra, grant i bilateralnim sredstvima u iznosu od 35 odsto ili 5.637.100 evra, te tekućim ulaganjima lokalne zajednice u iznosu od 15 odsto ili 2.415.900 evra.

Projekat, čiji cilj je da obezbijedi pouzdano vodosnabdijevanje i sigurno odvođenje otpadnih voda za što veći broj stanovnika, a posebno onih kojima te usluge do sada nisu bile obezbijeđene, podijeljen je u tri komponente.

Prva obuhvata izgradnju sekundarne kanalizacione mreže i kućnih priključaka na području Tukova i izgradnju sekundarne mreže u naseljima koja će se priključiti na regionalni sistem Crno Vrelo, a vrijedna je 3.881.000 evra.

Druga komponenta obuhvata izgradnju fekalnog i kišnog kanalizacionog sistema na području Gomjenice i izgradnju primarne mreže vodovodnog sistema Tomašička jezera, a vrijedna je 5.105.000 evra.

Treća komponenta obuhvata sanaciju i rekonstrukciju distributivne mreže centralnog sistema za snabdijevanje vodom u Prijedoru, rekonstrukciju i proširenje kanalizacionog sistema Omarska i rekonstrukciju i proširenje fekalnog i kišnog kanalizacionog sistema Kozarac, a vrijedna je 7.120.000 evra.

Opština Prijedor je u avgustu ove godine Timu za upravljanje projektima Vlade Republike Srpske dostavila prijedlog projektnog plana sa nekoliko podprojekata koji će biti realizovani do 2015. godine.
SRNA
Foto – arhiva

Comments are closed.