Prijedor u znaku rudarstva [video]

U Prijedoru je otvoren Sedmi Balkanski rudarski kongres „Balkanmajn 2017“, čiji je domaćin prijedorski Rudarski fakultet.

Na kongresu će se raspravljati, prije svega, o privrednim kretanjima u oblastima rudarstva i geologije. Neke od tema biće i zakonske regulative iz ovih oblasti, ali i usklađenost sistema obrazovanja sa potrebama rudarske i geološke privrede.

Za Prijedor će posebno značajna biti rasprava o budućnosti eksploatacije rude na prijedorskim rudištima, koja predstavljaju okosnicu razvoja ovdašnje privrede.

Moto Kongresa, koji je u Prijedoru okupio 180 učesnika iz 11 zemalja, je „Balkansko rudarstvo za prijateljstvo i napredak“. Eminentni stručnjaci, u naredna tri dana, predstaviće 87 naučnih radova iz oblasti rudarstva i geologije.

– Razgovaraćeno o eksploatacionim procesima, ekološkim pitanjima, logističkim i monitaring aktivnostima i svim aktivnostima koje doprinose boljem i racionalnijem korištenju mineralnih resursa na ovim prostorima – kaže Vladimir Malbašić, predsjednik Organizacionog odbora Kongresa.

Јedna od značajnih tema o kojoj će biti govorano jeste budućnost eksploatacije željezne rude na ovim prostorima.

– Siguran sam da ovaj prostor, ova metalo-genetska zona, dakle u geološkom smislu građen prostor, ima veliku perspektivu – kažr prof. dr Slobodan Vujić, predsjednik balkanske Akademije rudarske nauke.

Budućnost prijedorskih rudišta tema je koja prevazilazi lokalni nivo. Zato je neophodno riješiti pitanje vlasništva u rudniku Ljubija, kako bi se eksploatacija željezne rude nastavila, istakao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

– Јa se nadam da će i političke strukture shvatiti koliko je to važno, kako bi u Prijedoru bilo nastavljeno rudarenje i u godinama koje dolaze, u narednih sedam do osam godina, koliko po procjeni ima rude u rudniku Omarska – rekao je Đaković.

„Balkanmajn“ kongresi održavaju se svake dvije godine, a do sada su organizovani u Bugarskoj, Turskoj, Sloveniji, Makedoniji, Rumuniji i Srbiji.

Izvor: RTRS

Comments are closed.