Prijedorčani organizovali pijukanje i paljenje badnjaka [video]

U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Jutrogošti kod Prijedora organizovano je tradicionalno pijukanje za najmlađe uoči najvećeg hrišćanskog praznika Božića.

Veliki broj mališana skupljao je orase, ljesnjake i bombone koje im je iz sepeta istresao kum badnjaka, Drago Vila. Najmlađi su razgrtali slamu kojom je bio prekriven pod crkve i sa oduševljenjem kupili darove.

Prethodno je ispred crkve naložen badnjak koji je rano jutros usječen u šumi. Povorka sa badnjakom obilazila je Jutrogostu cijelu dan, a domaćini su darovali badnjak i kitili ga peškirima i balonima.

Dok se čekalo nalaganje badnjaka mještani su ispred crkve pjevali, a bilo je i onih koji su zaigrali u kolu. Centralno osveštenje badnjaka iz Jutrogoste, te badnjaka iz Marina, Brezičana i Dragotinje organizovano je danas u Marinima.

U ovim prijedorskim mjestima takođe je naložen badnjak i najmlađi su pijukali. Ostatak Badnje večeri Prijedorčani će tradicionalno da provedu u porodičnoj atmosferi, dok je veliki broj mladih koji ce Božić dočekati veselo u ugostiteljskim objektima. Božićni dan počeće ranim liturgijama u svim crkvama i hramovima.

Paljenje banjaka u Prijedoru

Paljenje badnjaka u Prijedoru

Autor: Srpskainfo.com 6. Januar 2019.

Autor: Bojana Majstorović – SrpskaInfo.com

Comments are closed.