Prijedorčani pokazali humanost

20150527230025_307370

U dvorani „Mladost“ u Prijedoru sinoć je održan humanitarni koncert „Za Nađu“ kome se odazvalo oko 3.500 Prijedorčana koji su kupujući ulaznicu od tri KM željeli da daju doprinos ozdravljenju troipogodišnje Nađe Turudija.

Jedan od organizatora ovog humanitarnog koncerta Radovan Egić, član izvorne grupe „Novo Potkozarje“, istakao je da su prezadovoljni rezultatom humanitarne akcije i činjenicom da je štampano 3.450 ulaznica i da su sve prodate, te da je pored toga skupljeno i oko 3.000 KM dobrovoljnih priloga.

„To je sada iz prve ruke podatak da je skupljeno ukupno oko 14.000 KM što je dovoljno da malena Nađa sa svojim roditeljima otputuje u Italiju na prvi pregled i eventualno zakazivanje operacije“, naveo je Egić i dodao da je Nađin otac Mladen takođe član grupe „Novo Potkozarje“.

„Pregled će biti obavljen u periodu od 6. do 16. juna nakon čega će se nešto više znati, koliko košta taj složeni operativni zahvat i da li ćemo našu akciju nastaviti sa željom da nam ozdravi Nađa“, rekao je Egić.

Malena Nađa Turudija iz Prijedora rodila se sa teškim i rijetkim anomalijama urogenitalnog trakta i jedini je pacijent sa takvom kombinacijom dijagnoza u Evropi.

„Rođena je bez analnog i bez vaginalnog otvora. Na dan rođenja odmah je imala prvu operaciju, a za svoje nepune četiri godine ukupno šest operacija. Veliku nuždu vrši preko takozvane stome – otvora na stomaku na koji je zakačena kesa, a malu preko urinarnog katetera“, pojasnio je Nađin otac Mladen.

Djevojčici su hirurškim putem napravljeni analni i vaginalni otvor, ali joj je nakon godinu dana dijagnostikovan ulcerozni kolitis od kojeg se ni do danas nije izliječila jer ne podnosi nijednu od isprobanih terapija. Stomi ističe vrijeme, a hirurški zahvat uklanjanja stome je nemoguće obaviti dok se ne zaliječi upala debelog crijeva.

„Jedina nada nam je čuveni gastroenterolog Alberto Penja koji je vrhunski stručnjak za ovu oblast i koji je imao 300 operacija, ali nijedan slučaj kao Nađin“, rekao je Mladen Turudija.

Inicijator i organizator humanitarnog koncerta je Izvorna grupa „Novo Potkozarje“ iz Prijedora osim koje su na koncertu nastupili i SKUD „Doktor Mladen Stojanović“ Prijedor, KUD „Milan Egić“ iz Brezičana, KUD „Kozara“ Prijedor, KUD „Knešpolje“, „Jandrino jato“, Dragan i Divna Stojisavljević, Ranko Stojanović, Krajišnici Boro i Sale i Momo Stanić.

Mladen Turudija radi na pilani u Srpcu, supruga Dušica nije zaposlena. Iz Prijedora su se preselili u Banjaluku kako bi bili bliže Kliničkom centru Banjaluka. Osim Nađe, imaju i dvogodišnjeg sina.

Pomoć za liječenje male Nađe može se uplatiti na žiro-račun broj 5551000020669213 u Novoj banci otvoren na ime Dušica Turudija.

Autor: SRNA – Nezavisne novine

Comments are closed.