Prijedorčani položili ispit humanosti

„Čovjek je bogat onoliko koliko prijatelja ima“, kaže stara izreka. Iako ima velikih zdravstvenih problema Prijedorčanin Nemanja Gruban je bogat čovjek. Može se to slobodno reći nakon sinoćnjeg humanitarnog koncerta Miroslava Ilića pod nazivom „Ova noć ima humanitarnu moć“ kome je prisustvovalo više od 2000 naših sugrađana. Sportska dvorana „Mladost“ u Prijedoru odavno nije bila puna kao sinoć. Rodbina, brojni prijatelji i drugovi Nemanje Grubana organizovali su sinoć ovaj humanitarni koncert a novac prikupljen prodajom karata namijenjen je za nastavak liječenja dvadesetpetogodišnjeg Prijedorčanina u Rusiji.
Velike zasluge za uspjeh koncerta pripadaju i Miroslavu Iliću, legendi narodne muzike, koji se odazvao pozivu da besplatno nastupi na ovoj večeri. Ilić je rekao da ne želi mnogo da priča o tome, niti da od ovog gesta pravi „neko junaštvo i herojstvo“. On je Nemanji poželio ozdravljenje i brz oporavak. Najzahvalniji za humani gest „slavuja iz Mrčajevaca“ bio je Nemanjin otac Božidar Gruban, koji je rekao da se Nemanja već nalazi u Rusiji, na moskovskoj klinici „Neurovita“, gdje se provodi tretman implantacije matičnih ćelija u kičmenu moždinu. „Zahvalan sam svima i Miroslavu Iliću, ali i Nemanjinim drugovima koji su sve ovo organizovali“, rekao je Božidar Gruban.
Osim Miroslava Ilića na koncertu su nastupili i Mirjana Boltić te Maskarada bend. Željko Ćorić je, u ime organizatora koncerta, rekao da je prezadovoljan odzivom Prijedorčana. „Prodali smo oko svih 2500 štampanih ulaznica i u publici su naši sugrađani svih generacija koji su na ovaj način položili još jedan ispit humanosti, na čemu smo im mi, Nemanjini drugovi veoma zahvalni“, rekao je Ćorić. On je istakao da su mnogi Prijedorčani kupili ulaznice iako nisu bili u mogućnosti da dođu na koncert, sve u cilju pomoći njihovom prijatelju Nemanji Grubanu. „Ovaj humanitarni koncert su podržale mnoge ustanove i preduzeća.
Iako ne želimo nikoga da izdvajamo jer je svaka pomoć dobrodošla, moram da istaknem veliki doprinos dvorane ‘Mladost’ koja nam je ustupljena besplatno te ‘Life sound & light’ koji su takođe besplatno odradili čitavu produkciju koncerta“, dodao je na kraju Ćorić zahvalivši se i svim medijima koji su svojim izvještavanjem pomogli da ovaj humanitarni koncert u potpunosti uspije. Nemanjini prijatelji su najavili nastavak prikupljanja pomoći za svog druga organizovanjem još nekoliko akcija i humanitarnih koncerata do kraja godine.
Nemanji Grubanu je prije više od dvije godine dijagnostifikovana kvadriplegija nakon nezgodnog skoka u rijeku Sanu. On je tada bio student na banjalučkom DIF-u i ostao mu je jedan ispit i diplomski. Nemanja je bio odličan plivač i skakač u vodu, ali mu je prilikom kobnog skoka u rijeku 28. jula 2009. godine ostao smrskan peti pršljen, nakon čega je počela njegova borba za život, a potom i da ponovo prohoda. Nakon još četiri tretmana u Rusiji, predstoji mu dalja rehabilitacija u Sloveniji.
Više fotografija možete pogledati u našoj galeriji.

Comments are closed.