Prijedorčani u strahu od nasrtaja duševnog bolesnika

Smiljana Malinović (47), nastanjena u prijedorskom naselju Urije, u ulici Vase Pelagića, tvrdi da joj je komšija Rade Šorga (41), inače registrirani psihički bolesnik, u posljednja četiri mjeseca uništio život. Malinović je jučer sat poslije ponoći zvala i policiju jer se Šorga opet pojavio na njenim vratima.
– Potrgao je bravu na ulaznim vratima, pa ju je policija mijenjala. Bacao je kamenje na prozor i na vrata, dolazio u bilo koje doba dana ili noći i uznemiravao nas. Došao je sa sjekirom u ruci i isjekao ogradu. Došlo mi je da pokupim moje dvoje maloljetne djece i bolesnu majku i iselim se jer moji pozivi da se taj čovjek smjesti u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu ništa ne vrijede – priča kroz suze Smiljana, koja je u kući na Urijama podstanar.
Sličnu priču jučer su ispričale i njene komšije. Kažu da su i oni često na meti Šorginih „pohoda“ i da bi voljele da se taj čovjek, koji je u posljednje vrijeme postao i agresivan, smjesti u bolnicu.
Nakon jučerašnjeg napada Rade Šorga je u pratnji policije i medicinskog osoblja Hitne pomoći zbrinut na Odjelu neuropsihijatrije bolnice u Prijedoru. U policiji saznajemo da ovaj problem traje duže vrijeme i da je Šorga zbog brojnih dojava mještana i ranije bio liječen u ovoj ustanovi.
Dnevni avaz

Comments are closed.