Prijedorčani zbog krize ljetuju na gradskim plažama-Sani nedostaje samo malo soli

Zbog krize i besparice veliki broj Prijedorčana ove sezone letuje na obalama Sane, pa na plažama bude više od 5.000 kupača.
Među njima su i stotine Banjalučana koji su tek nedavno saznali da su im Vrbas i Vrbanja zagađeni.
Milivoj Objedović, mašinski inženjer, sezonu kupanja otvara u maju, a na popularnoj plaži Kićin brod u centru grada ostaje do septembra.
– Odavde, pa uzvodno do Žegera, ima više od 5.000 ljudi kada pričvrlji. Jeste loše što mnogi zbog besparice ne mogu na more, ali je dobro to što se vraćaju Sani. Samo treba da je malo zasolimo kao Tuzlaci svoje jezero i Srpska će konačno dobiti more – kaže u šali Objedović.
On dodaje da je obišao svet radeći za prijedorsku „Bosnamontažu“ i da je dugo živeo u Holandiji.
– Kada bi imali Sanu, Holanđani bi pevali! Zato bismo morali da iskoristimo njen potencijal, nikako da pravimo elektrane. Sana je „rečna banja“, za koju su znali i Rimljani i večita inspiracija slikara, pesnika i pisaca. Pored ovakve reke nikada leti ne bih otišao na bazen. Bazen izmišljaju oni koji reku nemaju – zaključuje Objedović.
Savet dr Marjanovića
Nevenka Pilipović, koja je redovan posetilac sanskih plaža, navodi da tu letuju najviše penzioneri, koji se ne sećaju kada su bili na moru.
– Nema teorije da prosečan penzioner ode na more bez finansijske pomoći! Zato je Sana naš raj i oaza. Eno, sve plaže na Vrbasu zabranili su zbog zagađenja, pa nam dolaze i Banjalučani. Uživaju jer znaju da je reka čista i lekovita! Poznati prijedorski doktor Marjanović je govorio: „Da narod zna koliko je Sana zdrava, ne bi pomišljao na more“ – ističe ova penzionerka.
– Mnogi dolaze već oko osam sati, omladina je tu oko 14, a svi se obično vraćaju oko pola sedam uveče. Evo, ovde na Kićinom brodu bude više od 2.000 ljudi. Tu su i plaže Ušće i Žeger. Dakle, kada je žega, ceo Prijedor se seli na Sanu. Donose se i hrana i piće, a kada nas pitaju gde smo toliko pocrneli, odgovaramo – na prijedorskom moru – priča Stojka Gajić.
Milja Savić tvrdi da je u Prijedoru sramota biti neplivač.
– Sana protiče centrom grada, nije previše brza i idealna je za kupanje. Tek kada smo dobili dugoočekivani bazen, shvatili smo kakvo je Sana bogatstvo – napominje ona.
Svi Prijedorčani su saglasni da turistički potencijal reke nije iskorišćen i ako išta rade u gradskoj turističkoj organizaciji, Sanu bi pored Kozare trebalo uvrstiti u ponudu, pa bi od toga mnogi mogli da žive.
Traže se najjeftinije destinacije
A da je kriza propisno stanjila novčanike Prijedorčana potvrđuju službenici lokalnih turističkih agencija. Duško Mrđa, direktor „MDM travela“, kaže da su i ove godine najpopularniji jeftini turistički aranžmani.
– Pet noći i šest dana u privatnom smeštaju u Makarskoj bez hrane košta od 210 do 250 KM. Prijedorčani uglavnom traže te aranžmane, dok na skuplje destinacije idu preko banjalučkih agencija, mada je i toga sve manje. Lane je u ovo vreme za Makarsku bilo daleko više rezervacija, a imamo informaciju i da su Česi, Poljaci i Italijani smanjili posetu – kaže Mrđa.
I u agenciji „VD turs“ kažu da se najbolje prodaju najjeftiniji aranžmani i da se najviše ide u Hrvatsku:
– U Makarsku, Vodice, Biograd… Trodnevni aranžman je 110 KM, a od skupljih destinacija, koje koštaju oko 1.000 evra, najčešće se biraju grčka ostrva, Turska i Egipat.
Biljana Krneta iz agencije „Marčelo travel“ takođe navodi da se najbolje prodaju vikend aranžmani i izleti.
Skijanje na vodi
Ovih dana na Sani se pojavila nova atrakcija: besplatna škola skijanja na vodi, koju su pokrenuli Sandro Selman, poznati prijedorski ultramaratonac i ljubitelj prirode, i Tomislavka Šurlan Pavić. Zbog toga trenutno negoduju samo ribolovci, a oni iskusniji savetuju kupačima da pripaze jer Sana svake godine po nepisanom pravilu odnese po neki ljudski život.
„Golići“ postali tradicija
Prijedor ima tradiciju noćnog kupanja ili „golića“, kako se kaže u gradskom žargonu, a zaljubljeni parovi se ne libe da isprobaju i druge „discipline“. Takođe, prijedorski ekolozi, ribolovci i drugi ljubitelji prirode skreću pažnju na masovnu izgradnju vikendica na obalama, posebno političara i lokalnih parajlija, koji kabadahijski brane građanima prolaz rekom.
Press RS

Comments are closed.