Prijedorčanin na biciklu prokrstario Evropom

Tridesetšestogodišnji Prijedorčanin Dragan Daničić prešao je hiljade kilometara zahvaljujući svom biciklu, sa kojim je prokrstario ne samo zemlje regiona, nego i Evrope.
On je, inače, član Biciklističkog kluba „Prijedor“ iz Prijedora, a već punih 11 godina aktivno učestvuje i na takmičenjima. Nedavno se vratio sa zanimljivog putovanja po Češkoj, gdje je otišao opet zahvaljujući svom biciklu.
„Vozio sam svoj bicikl ‘kodi’ do Praga i nije me iznevjerio. Uz put mi se, istina, malo kvario, ali sam sve kvarove na ‘kodiju’, koga sam nabavio iz Njemačke, sam popravio. Do Praga sam putovao pet dana i isto toliko u povratku. Prešao sam preko 2.000 kilometara i vjerujte da nisam osjećao umor. Dnevno sam vozio 260 kilometara, imao i nekoliko pauza samo za obrok i vodu, došao do Praga, upoznao ovaj prelijepi grad i vratio se kući istom rutom: Češka, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, pa BiH“, priča ovaj zaljubljenik u biciklizam.
Tvrdi da se ovim sportom počeo baviti slučajno. Bio je fudbaler, ali su mu tokom treninga popucali ligamenti na nogama.
„Bio sam kod doktora koji mi je rekao da batalim fudbal, a kako bi mi noge ponovo očvrsnule preporučio mi je bicikl. I tako sam počeo. Imao sam želju da svojim biciklom otputujem do Istanbula, ali nemam sredstva za taj skupi put. Nevolja nas avanturista na biciklu je ta što teško pronalazimo sponzore za naša putovanja. Uglavnom troškove snosimo sami, tako da sam za put u Češku i nazad potrošio samo oko 300 maraka“, navodi Daničić.
Mada po propozicijama na daleka putovanja sa biciklom Daničić ne bi smio da ode bez pratnje, ovaj biciklista se sam upušta u avanturu jer za pratnju prijatelja na biciklu koji bi mu nosili stvari nema novca.
„Tako na daleka putovanja odlazim isključivo sam. Nije mi teško jer volim bicikl i nove izazove“, govori Daničić. Kaže da je na putu do Češke imao i zdravstvenih problema jer mu je tokom vožnje upala mušica u oko.
„Krilca mušice su mi ljekari iz oka izvadili tek u Prijedoru, ali nisam imao većih zdravstvenih poteškoća“, dodaje Daničić.
Prijedorčanin tvrdi da je uspješan i na takmičenjima. Upravo se vratio s osvojenim drugim mjestom i srebrnom medaljom sa prvenstva BiH u biciklizmu, koje je održano u Bihaću.
„Nakon ovog takmičenje idem u Tuzlu, a onda na Balkanijadu. Međutim, prije svih tih takmičenja svoju dobru formu dokazaću još jednim avanturističkim poduhvatom. Sa svojim biciklom odlazim u Guču na Sabor trubača“, govori Daničić.
Nezavisne novine