Prijedorčanin u balonu vozi kineske milionere: Tajland na dlanu

zeljko-anicic

Željko Aničić, poznati svjetski putnik iz Prijedora, više od pola godine u srcu sjevernog Tajlanda organizuje nezaboravne panoramske letove balonom za kineske milionere, njihove porodice i djecu, te ostalu bogatu klijentelu iz cijelog svijeta.

– Radim to za kinesku kompaniju „Chong Qing City Ling Hang Zhe Hu“, koja, osim u Tajlandu, posluje u Laosu i na području čuvenih hramova Angkor Wat u Kambodži. Godišnje imamo preko 10.000 klijenata, od čega su dobar dio hiperimućni ljudi iz Kine i Hongkonga (direktori u Huaweiju), SAD, Rusije, Kanade, Njemačke, Francuske, Italije, Holandije, Australije, Novog Zelanda… Dakle, riječ je o bankarima, biznismenima, poznatim umjetnicima, modnim dizajnerima, ali i običnim ljudima – kaže Aničić za Press.

Šampanjac tokom leta
Naime, Aničić, koji je 20 godina živio i radio u Kini i govori preko 10 svjetskih jezika, dio je velikog tima koji angažuju turisti koji vole adrenalinsku vožnju balonom.

– Naš glavni pilot je svjetski šampion u balonarstvu ili takmičenjima u letenju balonom. U tom smislu, klijenti ne žale novac da bi se u balonima vjenčali, isprosili svoje ljepše polovine ili imali romantične panoramske letove iznad gradova Pai i Ćiangmaj, poznatih tajlandskih turističkih odredišta koji su karakteristični po lijepoj prirodi, rijekama i brdima, nepreglednim poljima riže i izlascima i zalascima sunca – otkriva naš sagovornik.

On ističe da je cijena vožnje balonom 160 dolara po osobi za jedan sat, što je skoro upola jeftinije nego u Zapadnoj Evropi, SAD i Australiji.

– Samo u Paiju u Tajlandu imamo oko 15 luksuznih balona, kapaciteta do 10 mjesta. Putnike na mjesto polijetanja dovozimo automobilom, a leti se na visinama od 300 do 1.000 metara. Takođe, tokom leta se po običaju otvara i pije šampanjac – navodi Aničić.

Multimilioner
Kaže da je njegov gazda Li Jiang multimilioner koji se od turizma obogatio još prije 15 godina.

– Do 1998. je radio u jugozapadnoj Kini, u regiji Sečuan. Pored letenja balonima, organizovao je rafting na kineskim planinskim rijekama i relaks turizam i imao više od 50 hiljada klijenata godišnje. Sada, odnosno prelaskom u Tajland i jugoistočnu Aziju, vratio se mirnijem i jednostavnijem životu – naglašava Željko.

Za to vrijeme, Li Jiang otkriva da se dosta dobro sprijateljio sa Željkom, koji odlično govori kineski jezik i koji mu je ispričao mnoge zanimljive stvari o Republici Srpskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

– Nagovara me da posjetim vašu i okolne zemlje i to bi se moglo desiti već u maju ili junu ove godine prije nego što odem na Olimpijske igre u Brazilu. Inače, moja generacija u Kini je odrasla uz filmove vašeg glumca Velimira Bate Živojinovića. Gledao sam i „Valter brani Sarajevo“, pa bih volio da posjetim taj grad – kaže Jiang.

Autor: Bojan Rečević – Press RS

Comments are closed.