Prijedorčani nezadovoljni novim redom vožnje vozova Željeznica RS

Mještani nekoliko seoskih naselja prijedorske opštine nezadovoljni su odlukom „Željeznica RS“ da se novim redom vožnje za 2008-2009. godinu, koji je juče stupio na snagu, ukine dosadašnjih 30 lokalnih linija vozova, od kojih je osam na području Prijedora i traže da se te linije vrate.

Stanovnici Niševića, Omarske, Donje Lamovite, Petrovog Gaja, Kozarca, Trnopolja i Donji Garevci tvrde da su linije neopravdano ukinute i uputili su peticiju opštinskom Odjeljenju za stambeno – komunalne poslove, kojom traže da opština Prijedor utiče na povlačenje odluke „Željeznica“.

– Peticiju je potpisalo 112 mještana pomenutih naselja – kazao je šef Odsjeka za saobraćaj i parkinge Aleksandar Jeftić. Dodao je da su mještani u peticiji naveli da nisu tačni podaci da su to bile nerentabilne linije, jer većina putnika nije mogla da nađe slobodno mjesto za sjedenje.

– Međutim, bez obzira na ta objašnjenja, mi ne možemo uticati na promjenu ove odluke „Željeznica RS“, niti nas je bilo ko pitao za mišljenje i saglasnost – kazao je Jeftić.

Ono što preostaje putnicima su prigradske autobuske linije.

– Ne treba biti bojazni kada je u pitanju prevoz putnika do radnih mjesta i škola, jer su sva pomenuta mjesta povezana prigradskim autobuskim linijama tokom cijelog dana, ali je problem to što je taj prevoz malo skuplji – kaže Jeftić.

Šef Službe za putnički saobraćaj i red vožnje „Željeznica Republike Srpske“ Nebojša Lujić tvrdi da su ove linije ukinute zbog toga što nisu bile rentabilne.

– U saobraćaju su ostali oni vozovi koji zadovoljavaju osnovne potrebe stanovništva i privrede. Međutim, ako neke opštine, pa tako i prijedorska, smatraju da su zakinute i prepoznaju interes u tome da subvenišu određene linije, postoji mogućnost da neke budu i vraćene, ali još uvijek nema zakonskog osnova za komunikaciju „Željeznica“ i lokalne zajednice. Ukoliko se iznađe modus za tu vrstu komunikacije, opštine koje budu željele da se neki vozovi vrate u saobraćaj, moraće da izdvoje određena sredstva – istakao je Lujić.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.