Prijedorska Mira radi kao da nema krize

Miroslav Turnšek, direktor Tvornice keksa i vafla Mira iz Prijedora, kazao je da kriza još nije pokucala na vrata njegove kompanije, koja će ovu poslovnu godinu završiti s prihodom većim od 20 miliona i dobiti većom od milion maraka.

– To je više od planiranog – kaže Turnšek.

Uspješne finansijske rezultate, prema njegovim riječima, pratila je i više nego značajna proizvodnja i prodaja Mirinih proizvoda.

– U prvih 11 mjeseci proizveli smo 5.124 tone keksa i vafla, 109 tona više nego u istom periodu lani. Istovremeno smo povećali i prodaju, a čak 4.212 tona plasirali na tržišta u regiji, zapadnoj Evrope, SAD, Kanadi i Australiji – kaže Turnšek.

Prema njegovim riječima, Mira jedan dio proizvoda radi pod logom Kraša, kao članica grupacije, a drugi pod vlastitim logom. Njihovi kupci su veliki trgovački lanci poput Konzuma, Plodina, Mercatora i Delta Maxija.

U Miri je trenutno zaposleno 498 radnika, od čega njih 68 na određeno vrijeme, do kraja ove godine. Turnšek nije isključio mogućnost da jedan broj ovih radnika po isteku ugovora dobije i stalno radno mjesto u tvornici u kojoj je prosjek plaće u novembru iznosio 610 maraka.

– Sve će, naravno, zavisiti od poslovanja i planova za narednu godinu koju počinjemo bez bilo kakvih kreditnih dugovanja. To otvara vrata novim investicijama, kao što je kupovina stroja za pakovanje – kazao je Turnšek.

Direktor Mire ne očekuje da će nove mjere Vlade RS o obračunu doprinosa od 30 posto na bruto plaće i povećavanju najniže plaće na 320 KM značajnije utjecati na poslovanje ovog kolektiva.

U Miri nemaju problema ni s nabavkom sirovina, osim s plinom kojeg trenutno, jer ih Ina ne može redovno snabdijevati, nabavljaju iz Mađarske.

Izvor: Dnevni avaz

Comments are closed.