Prijedorska preduzeća u stečaju-Radnici ostaju bez zarađenih plata

Stečajevima koji su proglašeni u prijedorskoj mesnoj industriji Impro i AD Žitopromet na stotine radnika je ostalo bez posla i osnovne životne egzistencije. Mesecima, pa i godinama, čekaju na naplatu zarađenih plata, a mnogi od njih nemaju uvezan staž, što im dodatno otežava ostvarivanje prava na penziju.
Bivša radnica prijedorskog „Impra“ Milica Mandić kaže da radnici nisu još dobili nijednu marku od šest neisplaćenih plata.
-Staž mi nije uvezan više od tri godine. Ostala sam na ulici bez primanja i nade da ću naći posao. Čim prevalite 40 malo ko hoće da vas zaposli. Ne mogu naći ni kuću nekom da čistim. Država hoće svoje, režije se moraju plaćati, a kako, ne znamo – kaže Mandićeva.
Aleksa Nježić, stečajni upravnik „Impra“, podseća da je stečaj u ovom preduzeću proglašen 4. aprila.2011. godine i da je 74 radnika ostalo bez posla.
-Vrednost opreme u „Impru“ je procenjena na 2,7 miliona maraka, nepokretnosti na nešto manje od 11 miliona. Većina imovine je pod hipotekom, a radnička potraživanja iznose 284.312 KM. Ono što nije pod hipotekom jesu četiri poslovna prostora . Osnovni sud u Prijedoru bi trebalo za nekoliko dana oglasiti prodaju i nadam se da će se pravi kupac javiti – kaže Nježić, dodajući da će se prodajom namiriti radnici.

U prijedorskom „Žitoprometu“ stanje je nepromenjeno. Stečajni upravnik Mirko Marčeta navodi da je prvo ispitno ročište zakazano za 5. jul.
-Ovo će biti prvo ispitno – izveštajno ročište, a stečaj je proglašen 25. aprila – dodaje Marčeta.
Zahtev za stečaj je pokrenula Poreska uprava RS, kojoj ovaj bivši mlinsko – pekarski gigant duguje više od dva miliona maraka. U preduzeću radi 30 radnika koji platu prima u vrećama hlebnog ili stočnog brašna.
Osam godina nisu primili platu, a zdravstvene knjižice su im zadnji put overene 31. marta 1996. godine. Radnici su ogorčeni i tvrde da nikog nije briga za njihove muke i probleme.
Tekst – Blic
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.