Prijedorska regija: Velika većina prosvjetara i za proteste i za štrajk

U anketi provedenoj među zaposlenima u obrazovanju, nauci i kulturi (ONK) u šest opština prijedorske regije, 295 njih podržava odluku o organizovanju uličnih protesta i štrajka zbog najavljenog smanjenja plata budžetskim potrošačima za deset odsto, a šest joj se protivi, rekao je predsjednik Regionalnog odbora Sindikata ONK za regiju Prijedor Dragan Gnjatić.

„Budžet za ONK je godinama isti, broj zasposlenih je za nekoliko godna sa 16.500 narastao na 21.000, a djece u školskim klupama je sve manje. Vjerovatno niko od novozaposlenih nije uzeo dnevnik u ruke i nije otišao raditi u učionicu“, kazao je Gnjatić novinarima u Prijedoru.

On je naglasio da zaposleni u oblastima ONK ne žele da gube stečena prava i da neke stvari koje su radili predstavnici vlasti moraju izaći na vidjelo i odgovorni moraju biti sankcionisani zbog toga.

„Zapošljavani su ljudi na razne načine i taj broj zaposlenih sada jeste teret. Sindikat nikoga nije zaposlio i borićemo se i za svako radno mjesto, ali i za plate“, dodao je Gnjatić.

Predsjednik Sindikalne organizacije Medicinsko-tehnološke i građevinske škole Prijedor Branislav Kecman rekao je da se Vlada poigrava sa budžetskim potrošačima.

„Najave o smanjenju plata dovele su nas u poziciju da razmišljamo o uličnim protestima, a onda i o štrajku. Nadam se da će protesti uroditi plodom, a ako se to ne desi, onda su sve sindikalne organizacije za to da se krene u štrajk“, istakao je Kecman.

Regionalni odbor Sindikata ONK za regiju Prijedor pokriva 40 sindikalnih organizacija u oblastima ONK u gradu Prijedor i u opštinama Novi Grad, Kozarska Dubica, Oštra Luka, Kostajnica i Krupa na Uni. Regija ima 2.100 zaposlenih u oblastima ONK među kojima je 1.850 članova sindikata.

Svaki sindikalni predstavnik prema Opštem koleketivnom ugovoru i posebnom kolektivnom ugovoru ima pravo na dva sata sedmično i još dva sata mjesečno za obavljanje sindikalnih aktivnosti.

Republički odbori Unije sindikata budžetskih korisnika i javnih službi u Savezu sindikata Republike Srpske najavili su za 30. novembar proteste u Banjaluci zbog najavljene odluke Vlade Srpske o smanjenju plata za 10 odsto.

Comments are closed.