Prijedorski Cromex očekuje veliko interesovanje iz Evrope za mopede Torini

Na nedavno održanom sajmu industrijskih tehnologija Hannover Messe, mopedi Torini firme Cromex iz Prijedora bili su jedini gotov proizvod iz BiH koji je tamo predstavljen. Da je moped privukao pažnju partnera dokaz je i to što je sa holandskom firmom Damler Motors potpisan ugovor o distribuciji na svjetsko tržiste.

– Interes je jako veliki. Evropskom tržištu je svakako najinteresantniji električni model. Upiti su uveliko krenuli, kako pojedinačni tako i upiti određenih firmi koje bi motocikle koristile za dostave i slično – kažu iz Cromexa za eKapiju.

Cijene (bez PDV-a) električnih mopeda, kako kažu, su 1.700 EUR, benzinskih automatskih mopeda 1.330 EUR, a benzinskog sa mjenjačem 1.315 EUR.

– Prvi modeli Torinija, čiji je konstruktor Tone Rifelj, na tržište su izbačeni 1984. Od Rifelja smo kupili licencu i sa nama je proveo skoro dva mjeseca nadgledajući proizvodnju i unapređujući modele.

U Cromexu su skoro instalirali novi, kombinovani laser LC5, osim već postojećeg cijevnog lasera LT8.10. Time su unaprijedili kvalitet i brzinu usluga i mogu udovoljiti najzahtjevnijim upitima evropskog tržišta.

– Proširenje pogona je nešto što dinamika rasta zahtjeva. Postojećih 7.000 m2 sa kojima raspolažemo nisu dovoljni za sve naše želje i planove. Pregovaramo o novoj lokaciji. Zapošljavanja kod nas uvijek ima. Trenutno smo završili selekciju kadra za pogon koji proizvodi mopede i posao će dobiti 15 žena – rekli su iz Cromexa.

Ova prijedorska firma u svom portfoliju nudi i projektovanje muških, ženskih i univerzalnih toalet kabina, a koji su prilagođeni osobama sa invaliditetom. Toaleti su rađeni po evropskim standardima i otporni su na oštećenja, tzv. „vandal proof model“.

– Prodaju ćemo vršiti kao cjelinu, sva tri modela zajedno ili svaki pojedinačno. U slučaju prodaje kao cjeline, uz toalete će biti ugrađena i manja prostorija u kojoj se može držati pribor za čišćenje.

Idealni su za gradove, autoput, nacionalne parkove. U Cromexu su sigurni da će zbog širokih mogućnosti primjene i izuzetnog kvaliteta imati svoje mjesto na tržištu.

– U BiH je svakako došlo do ekspanzije metalne industrije. Evropsko tržište prepoznaje mogućnosti i kvalitet koje nude naše firme. Problem je nedovoljna podrška institucija, od lokalnih pa do entiteskih ili državnih. Nema poreskih olakšica. U našem slučaju konkretno nemaju sluha za veći prostor koji nam je potreban. Nadamo se da će se to uskoro promijeniti i da će privrednici dobiti podršku koja im treba – zaključuju iz Cromexa za eKapiju.

Izvor: eKapija.com

Comments are closed.