Prijedorski Djeda Mraz na gradskim ulicama razveselio više stotina mališana

srna-prijedorski djeda mraz 1Prijedorski Djeda Mraz, koji već osam godina uveseljava najmlađe sugrađane od Nikoljdana do pravoslavne Nove godine, u proteklih mjesec dana podijelio je više od 500 paketića i više od stotinu igračaka, što je rekord po broju darova.

Ovaj Prijedorčanin na ideju da nasumice dijeli djeci poklone došao je još 1997. godine kada su ga, dok se sa kćerkicom vozio kroz Modriču, zaustavili i opkolili vojnici tadašnjeg IFOR-a koji, međutim, to nisu učinili ni iz kojeg drugog razloga nego da njegovoj kćerkici daruju novogodišnji poklon.

„Bio je to paket veći od djeteta kojem je poklonjen. Kćerkica je danima o njemu pričala. Ipak je to bilo vrijeme kada je i jedna obična čokolada mnogome djetetu bila luksuz“, sjeća se prijedorski Djeda Mraz.

Djeda Mraz, kojeg u ovom poslu podržavaju supruga, svastika i pašanac, u praznične dane u automobilu sa djedamrazovskom prikolicom i velikim irvasom posjećuje mnoga prijedorska naselja, a obilazi i one mališane koji zbog bolesti ne izlaze iz svojih domova.

srna-prijedorski djeda mraz 2„Prije osam godina krenuli smo da dijelimo po ulicama igračke koje je moja kćerka prerasla. Uz to se onda doda po koja kesica grickalica ili slatkiša i nije bitna vrijednost poklona, bitna je iznenadna radost koju donesete nekom djetetu“, rekao je Djeda Mraz.

Ima djece koja ga se plaše, to su obično ona mlađa od dvije gdoine, ima odraslih koji ga vrijeđaju i psuju, ali je najviše onih koji mu se vesele, bilo da ga mala djeca grle, bilo da se velika djeca sa njim slikaju, bilo da ga roditelji ljubopitljivo gledaju.

„Osim kompletne dedamrazovske opreme, djecu obradujem i zvončićima i poznatim `o-ho-ho-ho-ho` smijehom i onda im obično kažem da sam ih tražio kod kuće i da ih nisam našao, pa ih sada tražim po ulicama. Ima i tužnih situacija, a to je kad darivamo bolesnu djecu i kada ona govore šta su pisala u pismu Djeda Mrazu. Tada je teško proći bez suza“, svjedoči Djeda Mraz.

On je naglasio da je i ove godine, kao i svih prethodnih, najviše paketića za podjelu slučajnim odabirom, obezbijedilo Hrišćansko humanitarno udruženje „Hljeb života“ iz Prijedora, zatim holandska organizacija „Moj bližnji“ i privatno preuzeće „Nikić“ Prijedor.

„Osim ovih velikih donatora, bilo je još dosta sponzora i pojedinaca koji su na razne načine učestvovali u ovoj akciji, bilo da su opremili saonice Djeda Mraza, bilo da su darovali školski pribor za paketiće bilo da su održavali naš vozni park“, kazao je Djeda Mraz.

On je dodao da ima pojedinaca i udruženja koja žele da im on gostuje na organizovanim podjelama paketića, navodeći da tada naplaćuje uslugu minimalnim iznosom kji služi za finansiranje troškova prevoza.
SRNA

Comments are closed.