Prijedorski Ukrajinac ima najveći divlji šipak na Balkanu

Prijedorski Ukrajinac Dmitar Tihostup (64) tvrdi da je vlasnik najvećeg divljeg šipka na Balkanu.
Drvo šipka koje se razgranalo obavilo je cijelu kuću Tihostupa u prijedorskom naselju Urije. Ponosni vlasnik kaže da je šipak još dok nisu bili saliveni ni temelji njegovog doma dalekih šesdesetih godina prošlog vijeka u dvrištu niknuo sam.
„Kada sam salivao temelje kuće, šipak nisam želio da posiječem i tako je drvo malo po malo svake godine iza kuće raslo i davalo plodove. Sada mi je divlji šipak prekrio cijelu kuću. Čak sam ga i sjekao i sadio po njivi, ali on se svake godine sve više grana i daje plodove“, govori Tihostup.
Kaže da je drvo šipka iza njegove kuće izraslo do visine i širine od po deset metara.
„Šipak rađa svake godine. Lani sam sa njega ubrao 52 kilograma plodova. Ko god navrati u moju kuću zna da ću mu pripremiti čaj od šipka, te da će u mom domu uvijek biti ugošćen i džemom od ove ljekovite biljke. Sušeni šipak može biti korišten za liječenje raznih boljki od jačanja imuniteta, čišćenja kamenca u bubrezima, a koristi i kod liječenja prostate“, kazao je Tihostup.
On još podsjeća da u šipku ima najviše C vitamina. Tačnije u 160 grama šipka nalazi se 166 miligrama C vitamina.
„Zato čaj od šipka pijem umjesto vode i Bogu hvala zdrav sam. Nikada nisam imao problema sa gripom ili nekom značajnom bolešću. Uvjeren sam da sa zdravljem nemam većih problema baš zbog toga što se na mom jelovniku nalazi ili pekmez ili čaj od šipka“, govori ovaj vrijedni domaćin.
Tvrdi da se stablu biljke koja mu je opasala kuću divi i u proljeće jer se tada ospe prekrasnim cvjetovima.
„Cvjetovi šipka su predivne ljubičaste boje, a behar u mojoj bašti u proljeće zanosno miriše. Tada se i duša čovjekova puni, jer oko cvjetova zuje pčele i priroda se budi. U jesen kada beremo plodove, jednako je zadovoljstvo. Dok sam živ i šipak u mojoj bašti će cvjetati i davati plodave. Nadam se da ga neće ni poslije mog nestanka posjeći ni djeca ni unuci“, naglašava Dmitar Tihostup.
S posebno pažnjom se, kaže, odnosi prema biljci koja mu svake godine daje dobar rod.
„Na vrijeme je đubrim i zalijevam. Nije to zahtjevan posao jer divlji šipak može da podnese i vrijeme suša, ali i obilnijih padavina“, pojašnjava Tihostup.
Nezavisne novine

Comments are closed.