Prijedorski željezničari poštuju odluku o minimumu radnog procesa

Prijedorska željeznička stanica poštuje odluku Štrajkačkog odbora „Željeznica Republike Srpske“ o uspostavljanju minimalnog procesa rada, potvrđeno je danas Srni u ovoj stanici. Predsjednik novoosnovanog Sindikata mašinovođa, sedme sindikalne organizacije u sistemu ŽRS, Živko Kos rekao je da su se u Prijedoru minimumu procesa rada odazvali svi radnici. „Sa nadom i optimizmom očekujemo da će se na višim nivoima postići dogovori, prekinuti štrajk i zaustaviti štete koje su njime nastale“, rekao je Kos novinarima u Prijedoru.
Generalni menadžer rudnika „Arcelor Mittal Prijedor“ Murari Mukardži rekao je Srni da su iz proizvodnih pogona ovog preduzeća danas krenule dvije kompozicije željezničkog transporta. „Minimum procesa rada u željezničkom saobraćaju, shodno Odluci Vlade RS, u našem slučaju znači 5 kompozicija dnevno, dok je naš plan otpreme za ovaj mjesec najmanje 10 kompozicija na dan“, naveo je Mukardži. On je izrazio očekivanje da će se uskoro naći odgovarajuće rješenje između Vlade, uprave ŽRS i sindikata kako bi se i ovaj rudnik mogao vratiti u redovnu proizvodnju i otpremu i zadovoljiti potrebe kupaca. Prijedorski rudnik preduzeće je koje trpi najveću štetu od štrajka željezničara budući da sa ŽRS ima sklopljen godišnji ugovor vrijedan 30 miliona evra.
Što se tiče putničkog saobraćaja, sa prijedorske željezničke stanice saobraćaju četiri voza na dan, u odnosu na sedam polazaka dnevno koliko ih je u redovnom režimu kada nije štrajk. Saobraćaju međunarodni vozovi Zagreb – Ploče u 12.15 i Ploče – Zagreb u 16.40, te domaći Dobrljin – Sarajevo u 5.05 i Banjaluka – Dobrljin u 17.05 časova. Ne saobraćaju domaći polasci Prijedor – Banjaluka u 07.50 i 19.45, Prijedor – Novi grad u 20.40, Sarajevo – Bihać u 20.45 i Bihać – Sarajevo u 01.15 časova, kao ni međunarodni polasci za Zagreb u 00.45 i u 03.15 časova. Svih šest sindikata „ŽRS“ stupilo je 3. juna u štrajk zbog, kako su naveli, nepoštivanja sporazuma postignutog 15. februara sa Upravom preduzeća, a 8. juna i u generalni štrajk zbog disciplinskih prijava protiv radnika koji nisu poštovali minimum procesa rada u štrajku.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com

Comments are closed.