Prijedorski zet svira britanskoj kraljici

Vjerovatno vrlo malo stanovnika Srpske zna da će na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara u Londonu, kao član Orkestra Kraljevske garde, svirati i jedan prijedorski zet. Riječ je o Dejvidu Vilijamsu, koji sa suprugom Milicom Veselinović-Vilijams boravi u posjeti njenom rodnom gradu.

Dejvid, koji je akademski muzičar i svira trubu kao član Orkestra Kraljevske garde, kaže da ga tašta Ljuba, ali i drugi rođaci u Prijedoru uvijek srdačno dočekaju.

– Mnogi govore ovih dana da svi putevi vode u London, a mi smo, eto, krenuli iz Londona. U Prijedoru ćemo se odmoriti i napuniti baterije za nove radne pobjede, a nećemo propustiti ni otvaranje ovog velikog sportskog događaja koji ćemo gledati u televizijskom prenosu – kaže Dejvid.

Kada se vrati u London, za dvije sedmice očekuje ga i nastup na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara.

Iako je riječ o spektaklu, Dejvid kaže da nema tremu jer je „svirka“ dio njegovog posla, a učestvovao je u svečanostima kojima je engleska kraljica obilježila 60 godina vladavine.

– U Londonu je ovih dana bila velika gužva, tako da je možda dobro što smo malo dalje od svega toga – rekla je Milica, dodajući da je ponosna što će Dejvid svirati na ceremoniji među nekoliko hiljada izvođača.

Dejvid ne krije da mu je Milica velika podrška otkad su se upoznali. Milica Veselinović-Vilijams otišla je iz Prijedora kad joj je bilo 18 godina, i to u Beograd, gdje je studirala rudarstvo i geologiju.

– U Beogradu sam radila dvije-tri godine, a onda sam dobila stipendiju u Južnoafričkoj Republici, gdje sam magistrirala. Poslije sam otišla u Englesku i tamo sam srela Dejvida, koji se iz Njemačke vratio sa postdiplomskih studija iz muzike. Tako smo se upoznali, zavoljeli i vjenčali – rekla je Milica i dodala da su u Prijedor zajedno prvi put došli 1993. godine na „medeni mjesec“, a odatle su otišli u Južnoafričku Republiku, gdje su proveli devet godina.

– Dejvid je svirao u Filharmoniji u Južnoafričkoj Republici, a ja sam dobila zadatak da uradim kompletnu geologiju, metalogeniju cijelog afričkog kontinenta. Tako je na mom imenu ta velika internacionalna publikacija koja je kasnije publikovana u okviru komisije Geološke karte svijeta. Za taj rad sam dobila bronzanu naučnu nagradu za nauku i tehniku u Africi – priča Milica.

Dodaje da su se po završetku karte i cijelog istraživačkog rada vratili u Englesku, gdje je Dejvid nastavio da svira, a ona je u međuvremenu završila i doktorat, istražujući područja Raške i Kopaonika. Trenutno radi u industriji za kompanije koje istražuju uran u Africi.

Milica i Dejvid imaju dvije kćerke od 15 i 13 godina, koje govore srpski jezik i svako ljeto dolaze kod bake Ljube.

– I Dejvid rado dolazi ovdje, voli Prijedorčane i ovdašnji način života. Veoma rado zasvira trubu na našim druženjima sa rodbinom pored Sane – priča Milica.

Na pitanje kako mu je u braku sa Srpkinjom, Dejvid kratko odgovara „super“ na srpskom jeziku, a koji odlično razumije.

Glas Srpske

Comments are closed.