Prijedorsko školstvo: Broj učenika godinama u padu

gimnazija sveti sava prijedorUkupan broj učenika u prijedorskim osnovnim i srednjim školama u posljednjih šest godina u stalnom je opadanju, a na smanjenje broja učenika procjenjuje se da će i u narednom periodu uticati pad nataliteta i negativna stopa prirodnog priraštaja.

U 12 osnovnih i osam srednjih škola u školskoj 2006/2007. godini bila su upisana 11.092 đaka, da bi taj broj u prošloj školskoj godini pao na 9.696, podaci su iz Informacije o školskoj 2011/2012. godini koju su na posljednjem zasjedanju usvojili odbornici Skupštine grada Prijedora.

U osnovnim i srednjim školama u prošloj školskoj godini bilo je 1.193 radnika, od čega 878 ili 73,59 odsto u neposrednoj nastavi. Broj radnika sa višom i visokom stručnom spremom, te magistara i doktora nauka je 861 ili 72,17 odsto u odnosu na ukupan broj zaposlenih.

Ostvarena srednja ocjena u školskoj 2011/12. godini bila je u osnovnim školama 4,13 ili za 0,49 odsto manje od prošlogodišnjeg prosjeka, a u srednjim školama 3,61 i veća je od prošlogodišnjeg prosjeka za 0,55 odsto.

Primjereno vladanje imalo je 98,53 odso osnovaca, a 72 odsto srednjoškolaca.

„Poredeći ove podatke sa predhodnom godinom, sve veći broj učenika ima najveću ocjenu iz vladanja, na što je sigurno uticala politika škola prema opštoj disciplini učenika, redovnija saradnja sa roditeljima, poboljšanje rada savjeta roditelja i savjeta učenika“, stoji u Informaciji.

U osnovnim školama ukupan broj opravdanih i neopravdanih izostanaka bio je 184.273, a u srednjim 222.547, gdje je opravdanih 98,61 odsto u osnovnim, a 88 odsto u srednjim školama.

„Najčešći uzroci opravdanih izostanaka su epidemije i neredovan prevoz, pogotovo u zimskim uslovima“, navodi se u Informaciji i dodaje da su od ukupnog broja učenika njih čak 3.369 putnici kojima je škola od kuće udaljena više od četiri kilometra.

Na području Prijedora u osnovnom obrazovanju postoji 51 školski objekat odnosno 12 centralnih škola i 39 područnih odjeljenja, za čije je održavanje sve teže obezbijediti sredstva.

„Prijedor je kandidovao prioritetne projekte izgradnje, rekonstrukcije i sanacije srednjih škola iz Razvojnog programa Republike Srpske, a jedan od prioritetnih projekata u 2013. godini je rekonstrukcija i sanacija krova na objektu Medicinsko-tehnološke i građevinske i Poljoprivredno-prehrambene škole“, dodaje se u Informaciji.

I osnovnim i srednjim školama nedostaju savremena nastavna sredstva, namještaj za učionice, kabinetska oprema, sportski rekviziti i stručna literatura.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com – arhiva

Comments are closed.