Prijedorskoj Bosnamontaži vrijedno priznanje za zapošljavanje lica sa invaliditetom

Preduzeća „Sloboda“ iz Doboja, „Patriot“ iz Bijeljine i „Bosnamontaža“ iz Prijedora nagrađena su u okviru kampanje „Poslodavac godine za lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj“, čiji je cilj promocija pozitivnih primjera prilikom zapošljavanja ovih lica. Posebna nagrada za doprinos u zapošljavanju teško zapošljivih kategorija invalida pripala je preduzeću „Džambo pet“ iz Laktaša , a posebna nagrada za doprinos socijalnoj inkluziji i primjenu principa integracije lica sa invaliditetom u poslovanju i radu kompaniji „M:tel“ Banjaluka. Udruženje roditelja i prijatelja djece sa posebnim potrebama „Moja nada“ iz Nevesinja nagrađeno je za provođenje projekta od posebnog društvenog značaja.
Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Čedo Kovačević rekao je da zapošljavanje i samozapošljavanje lica sa invaliditetom treba da pomognu svi društveni subjekti, i podsjetio da je za te namjene predviđeno 4 miliona KM budžetskih sredstava i značajna sredstva iz drugih izvora finansiranja. „U poređenju sa 2004. godinom, danas imamo veći broj privatnih inicijativa za zapošljavanje i samozapošljavanje, i trudimo se da licima sa invaliditetom na taj način obezbijedimo integrisanje u društveni život“, rekao je Kovačević novinarima na svečanosti dodjele nagrada. Jedan od nagrađenih poslodavaca, Darko Zdjelar iz preduzeća „Bosnamontaža“ iz Prijedora rekao je da ovo preduzeće zapošljava oko 120 radnika, od kojih je desetak s invaliditetom i oni obavljaju svoj dio posla kao i ostali radnici.
„Svi treba da pomognemo ovim ljudima tako što ćemo pronaći za njih adekvatno radno mjesto, a oni će svoj posao sigurno obavljati odgovorno“, rekao je Zdjelar. Predstavnik Koordinacionog odbor invalidskih organizacija Republike Srpske Zoran Dobraš rekao je da su procjene da je u Republici Srpskoj oko 70 000 lica s invaliditetom, te da većina njih može da obavlja veliki broj poslova i tako doprinese društvu. Kampanja „Poslodavac godine za lica sa invaliditetom u Srpskoj“ organizovao je Koordinacioni odbor invalidskih organizacija Republike Srpske i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj, u saradnji sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite. Kampanju je podržao Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Srpske, a cilj kampanje je podizanje svijesti poslodavaca i javnosti o mogućnostima i sposobnostima lica sa invaliditetom da ravnopravno učestvuju na tržištu rada.
Tekst – SRNA
Foto – Bosnamontaža Prijedor i GradPrijedor.com

Comments are closed.