Primjer dobre saradnje u interesu pacijenata

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić posjetio je Centar za hemodijalizu u Prijedoru u kojem od danas prvi put terapiju dijalize prima i 11 pacijenata sa područja federalne opštine Sanski Most.

„Ovaj centar je dio moje želje da se u našim zdravstvenim ustanovama pruža takav nivo i kvalitet zdravstvenih usluga da u njima požele da se liječe ne samo pacijenti iz Federacije BiH, već i iz regiona i Evrope“, istakao je Škrbić.

On je naglasio da su prije nekoliko dana potpisani ugovori sa još dva operatera za formiranje dijaliznih centara u Trebinju i Foči, čime će u Srpskoj biti zaokružen kompletan proces hemodijalize, a od iduće godine svi pacijenti imaće svjetske standarde kada je riječ o pružanju ovih zdravstvenih usluga.

Pružanje usluga u Centru za hemodijalizu u Prijedoru pacijentima iz Sanskog Mosta omogućeno je ugovorom potpisanim između Ministarstva zdravlja Unsko-sanskog kantona i kompanije Frezenijus/Centar za hemodijalizu/.

Škrbić je podsjetio da su pregovori o saradnji u pružanju hemodijalize pacijentima počeli prije tri godine kada je ministar zdravlja USK bio Mustafa Avdagić, sadašnji načelnik opštine Sanski Most.

Avdagić je ocijenio da ovaj projekat predstavlja svijetli primjer međuentitetske saradnje čijom je realizacijom poboljšan kvalitet života pacijenata na dijalizi iz opštine Sanski Most.

„Nadam se da će i u drugim segmentima medicine ta saradnja biti uspostavljena, kao i da će na ovom primjeru međuentitetsku saradnju razvijati i drugi medicinski centri u državi“, istakao je Avdagić.

Pomoćnik ministra zdravlja USK Aida Blažević istakla je da su realizacijom ovog projekta njihovi pacijenti pošteđeni dosadašnjeg višečasovnog putovanja do Bihaća, te da su prezadovoljni uslovima u prijedorskom Centru.

Centar za hemodijalizu u Prijedoru otvoren je prije godinu dana i posjeduje najsavremeniju opremu za pružanje dijalize. U Centru se trenutno pruža hemodijaliza 72 pacijenta sa područja regije. Cijena jednog tretmana, u koju su uračunati i prevoz pacijenata, neophodni preparati i rad ljekara i ostalog, iznosi 110 evra.

U Republici Srpskoj registrovano je 950 pacijenata kojima se pruža hemodijaliza.

Izvor: SRNA

Comments are closed.