Pripremni program u vrtiću 15 ili 30 KM

IMG_6558

Grad Prijedor ni ove godine nije sa našao na spisku osnivača predškoslkih ustanova u kojima će program pripreme za buduće predškolce biti besplatan za roditelje, iako se ova lokalna zajednica smatra jednom od finansijski najstabilnijih u Republici Srpskoj.

Od 39 javnih vrtića koji ove godine realizuju pripremu, u polovini lokalnih zajednica program je za roditelje besplatan, kao što i preporučuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i kao što se isti program u školama, po direktivi Ministarstva, kao osnivača, realizuje bez participacije roditelja.

Takođe, iz godine u godinu raste broj vrtića koji organizuju besplatan pripremni program, ali se prijedorski vrtić i ove godine odlučio na naplaćuje od roditelja taj program, i to 15 KM mjesečno odnosno 30 KM mjesečno, ako se roditelji odluče i na užinu.

Direktor Dječijeg vrtića „Radost“ Prijedor Dušanka Božić danas je rekla da ova ustanova ima saglasnost gradske uprave, kao osnivača, odnosno načelnice Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora Ljiljane Babić za naplaćivanje programa.

„Ja neću da ulazim u to /kako drugi vrtići ne naplaćuju/“, kazala je Božić na na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Prema navodima direktora vrtića, u Republici Srpskoj besplatan program ove godine imaće Zvornik, Modriča, Višegrad, Prnjavor, Brod, Gacko, Novi Grad, Bileća, Trebinje, Bratunac, Milići, Kostajnica, Ugljevik, Lopare, Derventa, Šamac, Kneževo, Srebrenica i Vlasenica.

U preostalih 20 vrtića program se naplaćuje od 10 do 30 KM po djetetu mjesečno, a ta participacija, prema riječima direktora vrtića, pokriva troškove vaspitača, spremačica, potoršnog materijala, didaktike, režijskih troškova i užine.

„Nama je Ministarstvo odobrilo četiri grupe, a mi imamo šest grupa sa ukupno 175 djece gdje rad dviju vaspitačica u bruto iznosu za tri mjeseca košta više od 3.000 KM“, navela je Božić.

Za razliku od predškolskih ustanova koje naplaćuju participaciju, postoje i lokalne zajednice koje snose potrebnu razliku troškova, kao što je primjer Gacka gdje je djeci obezbijeđena i užina, ili Zvornika, gdje pored četiri grupe koje finansira Ministarstvo, ima još 11 grupa koje finansira osnivač, uključujući čak i troškove prevoza djece.

„U ponedjeljak, 29. februara, u 17.00 časova imaćemo opšti roditeljski sastanak i tada ćemo sve ove informacije dati roditeljima i daćemo im mogućnost izbora da li žele užinu ili ne“, najavila je Božić.

Ona je dodala da je prošle godine vrtić imao saglasnost Odjeljenja za društvene djelatnosti da participaciju od roditelja naplaćuje u kešu, na blaganji vrtića, umjesto trezorksim putem, kao što to čine roditelji čija su djeca u cjelodnevnom boravku, te da će se do ponedjeljka znati da li će se opet plaćati u kešu ili na transparentniji način, putem računa.

Autor: Katarina Panić

Comments are closed.