Privreda – Pavić: Lokalna zajednica partner, a ne pijavica

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić poručio je danas privrednicima ovoga grada da u lokalnoj administraciji imaju partnera, a ne pijavicu koja želi da isisa što više novca od njih.

„Ne želimo da mrzite opštinu i one činovnike kad uđete u zgradu opštine, nego želimo da budemo partneri i da otklanjamo barijere koje imate, jer mi nemamo drugi cilj nego da razvijamo privredu i da tako smanjujemo nezaposlenost koja nam je najveći problem“, rekao je Pavić u obraćanju prijedorskim privrednicima.

On je naglasio da do uvođenja Zakona o proezu na nepokretnosti Prijedor nije imao porez na zemljište, da ni dan-danas nema komunalnu taksu, te da je smanjio takse za reklamiranje firmi i tehničke prijeme.

„Maksimalno se odričemo svog dijela prihoda, snizili smo mnoga davanja, a u tome smo spremni ići i dalje“, istakao je Pavić.

On je ponovio da će se nastaviti zalagati da Prijedor postane centar nove regije u Republici Srpskoj budući da u sadašnjoj situaciji, kada ovaj grad pripada banjalučkoj regiji, jedna regija jeste jača i veća od ostatka Republike Srpske.

„Došlo je vrijeme da se formira privredna komora regije Prijedor jer regija Prijedor može odlučivati o svom razvoju. Sadašnja banjalučka regija veća je od ostatka Republike Srpske što nije dobro jer znači i neravnopravnost i neravnotežu i neravnomjeran razvoj“, kazao je Pavić.

On je dodao da postoji i druga grupa pitanja, a to su zakonksa i zakonodavna.

„Lokalne zajednice nemaju nikakve ingerencije za privredni razvoj, a postoje brojne barijere koje privrednike udauljju od inevsticija, a za te barijere lokalne zajednice nemaju nadležnosti“, pojasnio je Pavić.

Iz budžeta opštine Prijedor za 2012. godinu za razne vidove podsticaja u privredi izdvojeno je 2,1 milion maraka.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Nikola Tolimir rekao je da, koliko god se privrednici žale na fiskalna opterećenja, postoji i ogroman pritisak vanfiskalnih.

„U fazi je izrada analize vanfiskalnih opterećenja, a ona dolaze i sa republičkog i sa lokalnog nivoa. Ne možete dobiti najobičniju potvrdu bez 30 do 50 KM, što je van svake pameti“, kazao ej Tolimir.

On je naveo da Prijedor, i pored teške situacije, ima ima pozitivnu bilansu u spoljnotrgovinskoj razmjeni jer ima izvozno orijentisanu privredu.

O aktuelnostima u Područnoj privrednoj komori Banjaluka govorila je sekretar ove institucije Jadranka Cvetković, o privrednim kretanja u Republici Srpskoj, regiji Banjaluka i gradu Prijedor govorila je rukovodilac kancelrije Privredne komore u Prijedoru Dijana Komosar, a o programima podrške privredi grada Prijedora načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora Boro Vojvodić.

Sastanak sa privrednicima grada Prijedora organizovali su prijedorska kancelarija Područne privredne komore Banjaluka i Grad Prijedor.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.