Priznanje za mladog prijedorskog magistra nauka: Damir Dračić imenovan u 10 najboljih mladih projekt menadžera svijeta

Mr. Damir Dračić iz Prijedora imenovan je nedavno u 10 najboljih mladih projektnih menadžera svijeta za 2012.godinu. Svjetska Asocijacija za Upravljanje Projektima (IPMA – International Project Management Association – www.ipma.ch) svake godine održava takmičenje i izbor najboljih mladih projekt menadžera svijeta. Na ovo takmičenje prijavili su se mladi projekt menadžeri sa svih kontinenta svijeta iz preko 70 zemalja.

Svi učesnici ovog takmičenja su bili obavezni da predlože jedan projekat u kojem su oni učestvovali kao nosioci projekta, tačnije kao projekt menadžeri. Projekti su morali da budu srednje kompleksnog ili kompleksnog nivoa, te su morali da ispunjavaju sve svjetske standard propisane od strane IPMA-e. Mr. Damir Dračić prijavio je projekat razvoja i integracije savremenih informacionih sistema u svrhu sistematizacije poslovnog procesa održavanja osnovnih sredstava više firmi.

Tačnije rečeno, ovaj projekat je obuhvatao re-inženjering poslovnog procesa održavanja i razvoj više namjenskih softverskih rješenja u svrhu praćenja i unapređivanja efektivnosti i efikasnosti samog procesa. U ovom projektu Mr. Damir Dračić, vlasnik preduzeća za kompjuterski inženjering INT-WARE (www.int-ware.com), angažovan je kao Projekt Menadžer, a njegova firma kao razvojna kuća od strane investitora Nicrom Cooling D.O.O. (www.nicromcooling.com). Nicrom Cooling D.O.O. iz Prijedora je preduzeće koje se bavi održavanjem draft instalacija, rashladnih vitrina i drugih inox proizvoda za velike kompanije kao što su: Apatinska Pivara, Zagrebačka Pivara, Nikšićka Pivara, Cedevita, Knjaz Miloš i neke druge velike firme na tržištu BiH.

U saradnji sa preduzećem Nicrom Cooling, prijedorska firma INT-WARE na čelu sa Mr. Damirom Dračićem uspješno je razvila informacioni sistem koji je integrisao sva osnovna sredstva ovih firmi na tržištu BiH u jedan jedinstven sistem uz mogućnost daljeg praćenja stanja, održavanja i rashodovanja istih. Dodatno su razvijeni pametni sistemi koje zaposleni na terenu svih zainteresovanih strana mogu da koriste kako bi evidentirali svoje poslove i zahtjeve u realnom vremenu. Ovi pametni sistemi koriste PDA ili mobilne uređaje, te se uz pomoć Mobilnih i Internet mreža, podaci širom BiH prikupljaju u realnom vremenu u jedan centralni sistem.

U toku takmičenja, svi kandidati su morali u fazama da dostave detaljnu dokumentaciju svojih projekata. U posljednjem krugu proglašavanja najboljih, Mr. Damir Dračić je proglašen kao jedan od 10 najboljih mladih projekt mendžera. Osim mladog Prijedorčanina, u ovo probrano društvo izabrani su stručnjaci iz svjetski razvijenih država poput Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Australije, Kine te Grčke i Nepala.

IPMA kao krovna svjetska asocijacija za upravljanje projektima ima 65 zemalja članica. Bosna i Hercegovina zvanično je postala članica IPMA-e 2010. godine kada je potpisan ugovor o članstu u Rigi, Latvia. Na Skupštini IPMA-e u Rigi, Bosnu i Hercegovinu su predstavljali Prof. Dr. Slobodan Lukić iz Banja Luke kao Predsjednik Udruženja za Upravljanje Projektima u BIH (UUPuBIH – http://www.uup.ba) i Mr. Damir Dračić kao delegat na Skupštini IPMA-e i član Upravnog Odobra UUPuBIH. U isto vrijeme, Bosna i Hercegovina, tačnije rečeno UUPuBIH, potpisali su ugovor o osnivanju Certifikacionog tijela u BIH, te je isto Udruženje dobilo jedinstveno pravo za vršenje edukacije i certificanje kandidata po svjetskim standardima IPMA-e. Od 2010. godine, UUPuBIH je održalo veliki broj seminara širom naše države.

Ovim seminarima prisustvovalo je preko 300 učesnika iz svih krajeva BiH, od čega je oko 200 onih koji su uspješno kompletirali certifikacioni postupak prvog nivoa certificranja (LEVEL D) po svjetskim IPMA standardima. U Bosni i Hercegovini se nalaze svega 3 projekt menadžera koji su uspješno kompletirali certifikovanje na drugom nivou (LEVEL C) po svjetskim IPMA standardima. To su Prof. Dr. Slobodan Lukić iz Banja Luke, Prof. Drago Zečević iz Sarajeva i naš sugrađanin Mr. Damir Dračić.

Osim seminara za edukaciju i certificiranje projektnih menadžera, UUPuBIH takođe organizuje mnogobrojne druge seminare. Sa Mr. Damir Dračićem na čelu organizacije, jedan od takvih seminara održan je u Prijedoru 12.11.2012.godine. UUPuBIH je u saradnji sa Agencijom za Ekonomski Razvoj grada Prijedor (PREDA-PD) proteklog ponedjeljka ugostilo svjetski poznatog profesora iz ove oblasti, Les Squiresa iz Kolorada, SAD. Tema seminara je bila praktična primjena alata za socijalno umrežavanje, razvoj baze znanja i razmjenea dokumenata u svrhu olakšanja komunikacije unutar organizacija, preduzeća i korporacija na globalnom nivou.

Comments are closed.