Problem ilegalnih prevoznika

Kada se registrovao kao autobuski prevoznik Zoran Goronja ni slutio nije da će umjesto da se bavi svojim osnovnim zanimanjem morati da se bavi čuvanjem putnika. On , naime svakodnevno provodi vrijeme od 8 pa do 17 časova do kada ide njegova autobuska linija prigradskog saobraćaja sjedeći na klupi na Jerezi s pogledom na autobusko stajalište i čuva putnike.
-Ovdje sam kao jedan od predstavnika Udruženja prevoznika koji nastoji da održi rentabilnim svoje autobuske linije koje već 4-5 godina ugrožavaju nelegalni prevoznici, privatnici koji sa svojim privatnim vozilima kupe putnike i uz naplaćivanje karte voze ih na pravcima kojima su i naše linije, kaže ogorčen Goronja.
Dodaje da umjesto da vozi svoj autobus, on plaća vozača da to radi, a on sjedi i čuva putnike.
-Obraćali smo se na sve moguće adrese raznim dopisima, dostavili inspekciji i policiji registarske brojeve tih vozila međutim pravog rješenja i pomaka još uvijek nema, kaže Goronja.
Dodaje da on i kolege dežuraju na smjenu i da prilaze takvim vozačima, upozoravaju ih ,međutim za sada ne uspijevaju da ih otjeraju.
-Za sada su to samo verbalni dueli, a do čega će sve doći niko ne zna, dodaje Goronja.
Šef opštinskog Službe za inspekcijske poslove Milenko Ðukanović potvrdio je da ova služba svakodnevno pravi ove uočene pojave obavljanja prevoza putnika u putničkim vozilima , a da za to lica nemaju odgovarajuće dozvole i registrovanu djelatnost.
-Do sada smo uočili oko pet takvih pojedinaca, a nekima od njih su više puta izrečene sankcije i to prekršajni nalozi od strane inspekcije ili izrečene mjere od strane suda, međutim to je jedan od većih problema sa kojima se suočavamo u svom radu.Problem je najviše u tome što saobraćajni inspektor nema ovlašćenja da zaustavlja vozila niti da legitimiše putnike u tim vozilima, kazao je Ðukanović.
On je istakao dobru saradnju sa policijom koja sada već raspolaže sa registarskim brojevima tih vozila tako da ih na neki način uspijevaju sankcioniati.
-Scenario je jednostavan, oni kruže po gradu i kada vide da na autobuskom stajalištu ima više putnika, oni prilaze i pitaju ko treba u kom smjeru i u zavisnosti koliko putnika mogu da prime prevoze ih do odredišta.Ponekad ostave svoja vozila na obližnjem parkingu , dođu do stajališta, pronađu zainteresovane za prevoz i odvedu ih do kola. Policija jedino može zaustaviti takva vozila i izuzeti, priča saobraćajni inspektor Zoran Baljak.
On je dodao i da je možda najveći problem kod dokazivanja te krivice odnosno prekršaja.
– Naime putnici bi trebali da inspektoru potpišu zapisnik da su oni platili za taj prevoz u putničkm vozilu, a to uglavnom to niko neće jer znaju da će biti svjedoci na sudu, kaže Baljak.
Međuti, ističe Baljak, isnpekcija ima saznanja da neki od tih vozača naplaćuju i mjesečne karte putnici,a pogotovo iz Sanskog Mosta.
Na području opštine Prijedor ima 16 registrovanih prevoznika koji održavaju 23 prigradske i tri gradske linije, a ovaj problem je najviše izražen na smjeru prema Sanskom Mostu, Ljubiji, Bišćanima, Hambarinama i Volaru. Ovakvim djelovanjem „ ilegalaca“ ugrožen je i rad 45 taksista koji su registrovani u tri udruženja, a neki rade i samostalno i koji , ionako, nemaju dovoljno posla i na ivici su opstajanja.

Šef Služe za inspekcijske poslove Milneko Ðukanović je istakao da se kazne za ovakve prekršaje kreću od 500 do 1500KM, a za pravna lica 1000-1500 KM međutim to njih ne sprečava da se prevozom putnika na „divlje“ i dalje bave.
-Jednostavno plate kaznu i idu dalje, kaže Ðukanović.

S druge strane, autobiuski prevoznik Zoran Goronja ističe da ta lica i mijenjaju vozila, kupuju nova dok su njihove autobuske linije nerentabilne.
-Cijena njihoog prevoza je ista kao u autobusu, što dovodi do drugog pitanja da li su onda karte za prevoz skupe. Sve su to pitanja kojima bi neko trebao ozbiljno da se pozabavi, kazao je Goronja.
Glas Srpske