Producent obavijestio majke o filmu

Producent koji je najavio snimanje filma o dvanaest zvjezdica, Borivoje Jevđenić poslije objavljivanja teksta u „Glasu Srpske“ pod nazivom „Filmadžije žele da unovče tragediju 12 zvjezdica“ stupio je u kontakt sa Udruženjem „Dvanaest beba“.
Sedam majki, članica Udruženja bile su ogorčene što je poslije ranijih najava da će o njihovoj tragediji biti pisane razne knjige, sad aktuelna i priča i snimanju filma, a da ih prije toga niko nije pitao za odobrenje.
Sekretar ovog udruženja Željka Tubić u petak je ponovo istakla da su majke tragično preminulih beba u ratnim dešavanjima na prostoru RS protiv pokušaja komercijalizacije njihov patnje.
– U čudu smo da je poslije godinu tek jedan ovakav naslov i tekst izazvao tako burne reakcije, iza kojeg u potpunosti stojimo osim što naglašavam da mi majke nismo protiv snimanja filma, ali da ovaj put ne želimo da budemo mi izostavljene kao udruženje i opet zaboravljene. Ujedno se nadamo da ćemo zajedno sa producentima tog najavljenog filma i Vladom RS konačno naći dogovor da ostvarimo naša prava koja su nam već davno obećana – rekla je Tubićeva.
Ona je potvrdila da će se sa producentima najavljenog filma sastati u ponedjeljak, poslije čega će, ako bude ostvaren nekakav dogovor, pred javnost izaći putem konferencije za medije.
Producent Jevđenić je za „Glas Srpske“ izjavio da je upoznat sa ovim navodima Tubićeve i pojasnio da najavljeni film ne bi trebalo da ispriča priču iz 1992. godine, već je inspirisan tim događajem, smrću dvanaest beba.
– Film uopšte ne priča priču o dvanaest beba, već je sofisticirano objašnjava kroz scenario i mi smo kontaktirali sa Željkom Tubić i želimo da zajedno sa Udruženjem „Dvanaest beba“ nastupimo u tom filmu. Radi se o našoj i njihovoj želji da ovu priču na najbolji način predstavimo u svijetu – rekao je Jevđenić.
Tragedija
Tubićeva je istakla da u svim aktivnostima ima podršku svih ostalih majki članica ovog udruženja koje će istrajati u nastojanjima da se o njima i njihovoj borbi za svoja, na tragediji njihove djece, stečena bar osnovna ljudska prava, konačno i javno progovori.
Glas Srpske

Comments are closed.