Proizvodnja Impra veća od prijeratne

ImproIndustrija mesa „Impro“ iz Prijedora, koja dvije godine posluje u okviru banjalučke kompanije „Orion 3“, dostigla je dnevnu proizvodnju od deset tona mesa i mesnih prerađevina. Direktor ovog preduzeća Siniša Sukara rekao je da „Impro“ nikad bolje nije poslovao, čak ni osamdesetih godina kada je dnevna proizvodnja iznosila 6,5 tona. „Otvaranjem pogona za proizvodnju trajnih proizvoda u martu proširen je asortiman na više od sto proizvoda – polutrajnih, trajnih i svježeg mesa“, naveo je Sukara. On je istakao da u ovom preduzeću nastoje da uz povećanje obima proizvodnje zadrže kvalitet proizvoda o čemu se, trenutno, brine šest tehnologa.

„Cijene naših proizvoda dvije godine nisu mijenjane, što nam, zbog postojeće pometnje na tržištu izazvane čestom promjenom cijena sirovine, predstavlja veliki problem“, rekao je Sukara.

On je naglasio da je proizvodnja bazirana na domaćoj sirovini, navodeći da „Impro“ ima ugovor s Unijom svinjara RS, koja, kako je rekao, skoro svake sedmice diže cijene, a od prekjuče je nova cijena za domaće svinje 4,20 KM za kilogram.

„U međuvremenu je ukinuta taksa i akciza za robu iz Srbije i Hrvatske, tako da su pojeftinile uvozne mesne prerađevine“, rekao je Sukara, napominjući da je ovakvu tržišnu utakmicu teško izdržati bez promjene cijena.

On je istakao da, uprkos visokim cijenama, na domaćem tržištu nema dovoljno sirovine, napominjući da svako jutro dvije tone manje proizvoda iz fabrike odlazi kupcima.

„Impro“ svoje proizvode plasira na tržište RS i djelimično u FBiH. U ovom preduzeću trenutno su zaposlena 102 radnika, a prosječna plata je oko 570 KM. Sukara je najavio da će ovo preduzeće širiti proizvodne kapacitete, graditi tržni centar i stambeni objekat, što će značiti i nova radna mjesta.

Preduzeće „Orion 3“ je u junu 2006. kupilo akcije „Impra“ čiji su se radnici nalazili u višemjesečnom štrajku. Proizvodnja je obnovljena u septembru iste godine, a ove godine dostići će fizički obim od 6.250 tona.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.