Projekat Razvojni most NKR-Prijedor

Agencija za ekonomski razvoj opštine Prijedor „PREDA-PD“ učestvuje u projektu bilateralne razvojne pomoći Slovenije državama Zapadnog Balkana na području lokalne samouprave i regionalnog razvoja. Projekat nosi naziv „Razvojni most NKR-Prijedor“, a sprovodi ga Regionalna razvojna agencija Notranjsko-kraške regije iz Pivke (Slovenija).
Cilj projekta je prenos iskustava Regionalne razvojne agencije NKR iz Slovenije, vezanih za uspostavu i provođenje stipendijske šeme za učenike srednjih škola i studente. Navedena stipendijska šema se već 7 godina primjenjuje na području lokalnih zajednica Notranjsko-kraške, s ciljem zapošljavanja mladih kadrova u lokalnim privrednim subjektima. Stipendijska šema se finansira sredstvima lokalnih preduzeća i Socijalnog fonda Evropske Unije.
Kroz projekat „Razvojni most NKR-Prijedor“, čije je sprovođenje započelo krajem 2011. godine, razvijena je slična stipendijska šema koja će se primjenjivati i na području opštine Prijedor. U razvoju šeme i definisanju pravilnika i procedura, aktivno učešće su uzeli predstavnici:
– Opštine Prijedor (Odjeljenje za društvene djelatnosti i Odjeljenje za privredu i poljoprivredu),
– Zavoda za zapošljavanje RS, Filijala Prijedor,
– Područne privredne komore Banja Luka – kancelarija Prijedor,
– Zanatsko-preduzetničkog udruženja Prijedor,
– Klastera drvne industrije i industrije namještaja „DRVO“ Prijedor.

Na sastanku održanom 24. aprila 2012. godine u prostorijama Agencije „PREDA-PD“ predstavnicima lokalnih preduzeća predstavljeni su pravilnik i procedure buduće stipendijske šeme opštine Prijedor. Time je lokalnoj privredi pružena mogućnost da svojim prijedlozima i komentarima utiče na sadržaj pravilnika i planirane procedure. Pomenutom sastanku su pored gore navedenih lokalnih institucija prisustvovali i predstavnici preduzeća „Arcelor Mittal“, „Bosnamontaža“ a.d., „Gavranović“ d.o.o., „Makos“ d.o.o. i „Grossist“ d.o.o.. Prijedlog uvođenja stipendijske šeme opštine Prijedor naišao je na odobravanje prisutnih predstavnika lokalnih preduzeća, koji su izrazili svoj interes za aktivno učešće.
PREDA-PD

Comments are closed.