Projekat Socijalizacija djece u Republici Srpskoj-Nezaboravno iskustvo u Kumboru

Grupa od dvadesetak djece nedavno se vratila sa Crnogorskog primorja. Oni su, u okviru projekta “Socijalizacija djece u Republici Srpskoj”, koji realizuje Javni fond za dječiju zaštitu RS, proveli 9 dana u odmaralištu u Kumboru. Svi se slažu u ocjeni da je to bilo iskustvo koje bi, dogodine, svakako, željeli ponoviti. Prvi put, u Kumboru je bila 15-godišnja Anđela Katić. S ovog ljetovanja će, kaže, ponijeti samo lijepe
uspomene i nova prijateljstva koja je stekla:
-Bilo mi je zaista lijepo, organizacija je bila savršena i što se tiče vaspitača i društva. Imali smo ispunjeno vrijeme, mnoga takmičenja poput izbora za mis, igara bez granica i maskenbala – kaže Anđela. Njena majka
Dubravka Rađenović ima samo riječi hvale za projekat Javnog fonda za dječiju zaštitu RS:
– Mislim da je ovo jako dobar projekat, prvenstveno zbog socijalizacije, odvajanja djece od roditelja. Mi, roditelji, imali smo puno povjerenje u vaspitače. Kako sam čula, bili su jako posvećeni djeci, vodili su računa o svakom trenutku u njihovom danu. Anđela je u Kumboru naučila da pliva i dobila diplomu. Stekla je nove drugare i vratila se zaista oduševljena i sretna – ističe Rađenovićeva.
Načelnik Dječijeg odjela Opšte bolnice Prijedor doktor Vlado Radić bio je dio ljekarskog tima koji je brinuo o zdravlju ne samo 20-ak mladih Prijedorčana već o svih 129 djece iz RS koji su, u okviru ovog projekta, bili smješteni u odmaralištu u Kumboru:
– Projekat podrazumijeva da u njemu učestvuju djeca iz raznih kategorija. To su, prvenstveno, djeca koja imaju određena respiratorna oboljenja, za što je morska klima izuzetno blagotvorna, ali i djeca sa dijabetesom, ometena u razvoju, djeca iz višečlanih porodica i iz boračkih kategorija. Mi smo boravili u Kumboru kao treća smjena, od 11. do 20. juna – kaže doktor Radić.
Već treću godinu, prijedorska Opšta bolnica je uključena u projekat “Socijalizacija djece u Republici Srpskoj”. Njegovu uspješnost potkrepljuje i činjenica da se realizuje preko deset godina. Brojni sponzori, među kojima keksara “Mira”, preduzeća “Milko” i “Tri best”, Opština Prijedor i drugi, pomogli su da djeci iz Prijedora boravak u Crnoj Gori bude što ugodniji. Među najangažovanijim partnerima u Projektu su centri za socijalni rad te službe socijalne i dječije zaštite u svim opštinama RS. Željko Kantar, ispred prijedorskog Centra za socijalni rad, uključen je u ovaj projekat kao vaspitač.
– Postojala su jasna pravila u kampu, koja su djeca poštovala: ustajanje u sedam, fiskultura, pa precizna satnica za tri dnevna obroka i užinu. U devetnaest smo se okupljali za večerom, nakon čega su slijedile zabavne igre, kojima su se djeca veoma radovala. Osim vaspitača, o djeci su vodili brigu i sportski animatori. Djeca su, tokom 24 sata, bila neprestano pod našim nadzorom. S obzirom da se radi o posebnim kategorijama, kojima je potrebno malo više pažnje, uz stručnu saradnju smo se odlično snašli i prevazišli sve poteškoće. Sam naziv Projekta otkriva njegovu poentu: socijalizaciju, odnosno da se djeca upoznaju i sa drugim kategorijama. Mislim da su neki mališani po prvi put vidjeli svoje vršnjake u kolicima, oni su ih prihvatili, sa njima se igrali i ta su djeca dio našeg društva – ističe Kantar.
Od juna do septembra, u Kumboru bi, ove godine, trebalo da boravi oko 1.700 djece iz Republike Srpske.
Kozarski vjesnik

Comments are closed.