Projekat Udruženja Nada-Žene to mogu

“Žene to mogu”, naziv je projekta kojeg, na području Prijedora, provodi Udruženje žena “Nada”. Namijenjen je prije svega nezaposlenim ženama koje su dobile priliku da budu dio kurseva šivenja i krojenja, slikanja na svili i edukacije o ljekovitom bilju. Među dvadeset polaznica koje se obučavaju da slikaju na svili je i Dušanka Galonja koja je, nekada, slikala na staklu pa se zato odlučila da bude dio ovog nesvakidašnjeg projekta.
“Zadovoljna sam obukom. Mnogo sam naučila i jako je interesantno. Ima puno tehnika oslikavanja svile koje sam naučila”, rekla je Galonja.
U projekat “Žene to mogu” uključeno je oko stotinu žena. Kurs šivenja i krojenja je uspješno završilo 30 polaznica a edukaciju o ljekovitom bilju njih pedesetak.
Rada Karajica, predsjednik Udruženja žena “Nada” ističe da je prezadovoljna kursevima i polaznicama koje su pokazale veliko interesovanje za cijelu ovu priču.
“Nama projekat traje do septembra i tada đemo imati i prodajnu izložbu u Pozorištu. Mislim da će svi, koji tada dođu, moći da kupe lijepe stvari i da vide šta naše žene mogu da rade. Jako su kreativne”, rekla je Karajica. Projekat, koji je sa realizacijom započeo jesenas, finansira Američka ambasada u BiH sa 20.000 KM.
Kozarski vjesnik

Comments are closed.