Promocija dokumentarnog filma Javna istorija kao privatna istorija

Associazione Trentino con i Balcani i Agencija Lokalne Demokratije Prijedor organizuju promociju dokumentarnog filma pod nazivom Personal (hi)stories/Javna istorija kao privatna istorija.

Promocija će se održati u sali Doma penzionera Prijedor u srijedu, 12. septembra 2012. godine sa početkom u 19:00 časova a ulaz je besplatan.

Dokumentarni film “Javna istorija kao privatna istorija” zajednički je uradak volontera Agencije lokalne demokratije iz Prijedora i volontera iz gradova Kraljevo i Peć, realizovan u sklopu projekta “Sjećanja i elaboracija konflikta”, koga finansira Autonomna pokrajina Trento iz Italije.

Prema riječima Dragana Došena, delegata ALD Prijedor, osnovna svrha ovog filma je sagledavanje na koji način su određeni datumi i događaji iz bliske prošlosti uticali na život običnog čovjeka, koji nije imao aktivnu ulogu u tadašnjem političkom životu.

Kroz snimanje filma intervjuisano je oko 70 punoljetnih lica (dvadesetak lica za svako od tri navedena područja), koji su odgovarali na pitanja gdje su bili i šta su radili u trenutku kad su čuli za rušenje zgrada Tržnog centra u Njujorku, Operaciju Oluja, događaje u Srebrenici, bombardovanje Srbije itd.

U film su uvršteni isključivo odgovori lične prirode, a nisu uvršteni komentari koji su imali bilo kakvu političku konotaciju. Film sadrži titlove na albanskom, engleskom, italijanskom i lokalnim jezicima i traje tridesetak minuta.

Promocija i distribucija ovog filma vršiće se u trima pomenutim područjima, a pored glavne premijere za građane Prijedora, planirano je da film bude prikazan u omladinskim organizacijama, kao i u srednjim školama gdje se izučavaju društvene nauke kao što su demokratija, sociologija i ostale srodne nauke.
ALD Prijedor

Comments are closed.