Promovisan projekat „Izučavanjem istorije do pomirenja“

pomirenje

U Prijedoru je promovisan projekat „Izučavanjem istorije do pomirenja“, povodom obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata. Nosilac projekta je Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske u partnerstvu sa Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj.

Prepoznajući važnost izučavanja istorije, kroz aktivnosti projekta podstiče se razvoj kritičkog mišljenja i kultura dijaloga u kontekstu izučavanja i obilježavanja istorijskih događaja u BiH.

U okviru projekta „Izučavanjem istorije do pomirenja“ objavljeno je više vrijednih publikacija. Promociju projekta, pratila je i izložba pod nazivom „Odjeci – Evropska štampa o sarajevskom atentatu i julskoj krizi“.

U okviru projekta snimljen je i dokumentarni film, o Sarajevskom atentatu i julskoj krizi, uzrocima atentata i svemu što je prethodilo tom činu. Tu je data i jedna vrsta naučne analize tih događaja od uvaženih istoričara, među kojima su Muhamed Filipović i Miljenko Jerković.

Promocija projekta biće upriličena u 13 gradova i opština u BiH. Cilj projekta je da se širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.

Autor: Kozarski vjesnik

Comments are closed.