Promovisan „Roman o rukometu i Prijedoru“

20150517095907_305587

U Prijedoru je predstavljen „Roman o rukometu i Prijedoru“, autora Tome Marića i Slavka Basare, u okviru obilježavanja Dana grada.

Predstavljajući svojevrsnu istorijsku monografiju rukometnog sporta u Prijedoru, predsjednik Inicijativnog odbora za izradu Zoran Basrak rekao je da knjiga obuhvata period od 1923. kada se u naselju Urije počela igrati hazena, preteča rukometa, a završava prošlogodišnjom trostrukom krunom Ženskog rukometnog kluba „Mira“.

„Ovo je jedinstvena knjiga koja je rađena pet godina, tokom kojih su renomirani autori obradili istorijski materijal i fotografije. To su uradili na najbolji način i poklonili našem gradu ovaj značajni dokument za istoriju“, istakao je Basarak.

On je dodao da su rad na knjizi podržali Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske, grad Prijedor, Fabrika keksa „Mira“ i Rudnici željezne rude „LJubija“.

Jedan od koautora Tomo Marić kaže da je rad na knjizi bio dugotrajan jer sportski kolektivi mahom nemaju svoju autentičnu dokumentaciju.

„To je bio razlog da smo morali da pregledamo mnoge novine i da razgovaramo sa mnogim ljudima da bi u 70 godina neomeđene i beskrajne priče o sportu i o ljudima u Potkozarju pokušali da nađemo jednu zlatnu žicu koja je išla paralelno sa životom i radom kluba i grada“, rekao je Marić.

Koautor Slavko Basara istakao je da nije bilo lako doći ni do podataka ni do arhivske građe.

„Izuzetno sam srećan što je zaokružen dugogodišnji i iscrpan rad na ovoj knjizi koju poklanjamo gradu Prijedoru. Posebnu zahvalnost dugujemo Mladenu Iliću, koji živi u Pragu, ali je ličnim angažovanjem znatno doprinio kvalitetu knjige“, naveo je Basara.

On je dodao da je izuzetnog značaja rad profesora Đorđa i Srđana Dejanovića o istorijskom razvoju rukometnog sporta u Prijedoru, kao i angažman Čedomira Đukića koji je sakupljao, bilježio i čuvao građu iz ratnog perioda.

Roman je štampan u 500 primjeraka. U okviru promocije organizovana je i izložba fotografija o rukometnom sportu od 1993. godine do danas, autora Vladimira Kneževića.

Dan grada Prijedora 16. maj obilježava se brojnim višednevnim manifestacijama. Za danas je najavljen Međunarodni turnir u šahu.

Autor: SRNA – Nezavisne novine

Comments are closed.