Promrzla djevojčica satima prosila u glavnoj ulici

U glavnoj gradskoj ulici u Prijedoru slika za ne povjerovti. Promrzlo i slabo obučeno dijete, ne starije od šest godina, satima je sjedeći samo na komadu kartona držalo ispruženu ruku i prosilo. I to naočigled brojnih Prijedorčana, koji su dobro umotani i vjerovatno zabavljeni vlastitim brigama mirno prolazili pored jadne djevojčice.
Ubrzo je uslijedio i dolazak policije u glavnu ulicu koju je nakon novinarskog apela uputio Goran Lazić, pomoćnik komandira PS Prijedor jedan, koji je samo mogao potvrditi da djevojčice koja prosi više nema u glavnoj ulici.
-Odmah smo uputili patrole na teren ali dijete nije bio tamo. Da jeste, zbrinuli bi ga radnici Centra za socijalni rad, dok bi mi tragali za počiniteljima.Tako je bilo i polovinom prošle godine kada smo na jednom parkingu zatekli dvoje romske djece koja su bila bez nadzora.- kazao je Lazić i dodao da na području koje pokriva SJB Prijedor « nije bilo krivičnih djela organizovanog prosjačenja».
Slučaj djeteta koje prosi zaprepastio je i nadležne u instituciji Ombudsmana za djecu RS-a koji su podcrtali da je «obaveza građana da ovakve slučajeve odmah prijave policiji i nadležnim službama».
-Ako je dijete otišlo s tog mjesta ne znači i da je zbrinuto – kazala je Vesna Popović, viši stručni saradnik za odnose s javnošču u Ombudsmanu za djecu RS i dodala da nema saznanja da je slučaj u Prijedoru zabilježen bilo gdje na području RS-a.
Policija je tokom januara u Prijedoru evidentirala čak šest slučajeva prosijačenja. I to na parking prostorima u gradu.
– Imamo i dva nova slučaja, a jedan od njih je mladić koji je nedavno ostao bez posla – kazao je Lazić.
Dnevni avaz

Comments are closed.