Propadaju daske koje život znače

Zgrada prijedorskog pozorišta, koja je izgrađena prije pola vijeka, godinama je u ruševnom stanju, a dio krova prokišnjava. Zaposleni u ovoj ustanovi kažu da strepe od svake obilnije kiše, a među prvima su ovih dana, dok su temperature to dozvoljavale očistili snijeg sa krova.
– Morali smo odmah da reagujemo bar da nam ne kisne na pozornici jer je sezona u punom jeku. Imamo najavljena gostovanja, radimo i na novim predstavama, a moramo da brinemo i o ovim problemima – kazao je Baroš.
Prema njegovim riječima, problem prokišnjavanja krova je trebalo ranije da bude riješen, jer je šteta iz godine u godinu sve veća. Baroš je rekao da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS ranije obećalo da će zgrada pozorišta biti nadograđena i pokrivena.
– Prije tri godine vrijednost radova iznosila je oko 550.000 KM, uz spremnost naše opštine da učestvuje u sufinansiranju obnove. Sada se više, poslije toliko vremena, ne radi o navedenom već sigurno o većem iznosu. Ostaje nam da se nadamo da će novac biti obezbijeđen i da će na taj način biti sačuvan objekat od daljeg propadanja – kazao je Baroš.
On je naglasio da je i pored teških uslova rada publika prošle godine u Pozorištu Prijedor imala priliku da vidi pet premijera. Prema njegovim riječima, i ove će godine ansambl ove kulturne ustanove imati šta da ponudi publici. Baroš je rekao da je teško ponoviti 2010. godinu u kojoj je prijedorsko pozorište bilo jedno od najuspješnijih u Republici Srpskoj i BiH.
– Zbog ekonomske krize protekle godine smo imali manje nastupa izvan Prijedora i manje gostujućih predstava, ali smo zadovoljni posjetom i brojem igranja – istakao je Baroš.
On je rekao da je najveću pažnju publike protekle godine privukla predstava “Lari Tompson” po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji glumca Beogradskog dramskog pozorišta Slobodana Ćustića. Priliku da pogleda ovu predstavu nedavno je imala i banjalučka publika.

Premijere
Prijedorsko pozorište ove godine planira da održi premijere pet predstava.
– Za sada su izvjesne premijere predstava ‘Haldol depo’ u režiji Radenka Bilbije, ‘Kvartet’ režisera Darka Cvijetića i ‘Zlatno tele’ u režiji Marka Misirače. Osim toga, planiramo da učestvujemo na pozorišnim festivalima, da gostujemo izvan granica RS i BiH, ali nam je ipak prioritet, početak nadogradnje i pokrivanja Pozorišta – kazao je Baroš.
Tekst – Glas Srpske
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.