Propao prvi pokušaj prodaje Impra

Propala je prva licitacija imovine Mesne industrije “Impro” u prijedorskom Osnovnom sudu, jer se juče nije pojavio nijedan kupac.

Pedesetak okupljenih radnika ovog preduzeća, koje se od aprila prošle godine nalazi u stečaju, nisu krili razočarenje jer su ponovo dovedena u pitanje njihova potraživanja, koja po osnovu plata i doprinosa dostižu 670.000 KM.

Oni smatraju da je “Impro” mogao pozitivno raditi samo da je to htjelo rukovodstvo preduzeća, čiji je većinski vlasnik bilo banjalučko preduzeće “Orion tri”.

– Naša firma je mogla dobro da posluje, ali rukovodstvo to nije željelo. Oni su ostvarili svoj plan, napravivši od naših plata veleljepni objekat “Oriona” u Banjaluci – rekao je Radenko Kečan, jedan od bivših radnika “Impra”.

Radnici su, kažu, očekivali da će se na licitaciji pojaviti predstavnici ranije zainteresovanih kupaca iz Hrvatske, “Gavrilovići” i “PiK” Vrbovec, ali ni njih, nažalost, nije bilo.

Većina radnika poslije propale licitacije sumnja u mogućnost naplate potraživanja.
– Sad nemamo baš ništa. Sumnjamo da se o sudbini firme raspravlja u tajnosti i o tome imamo malo informacija. Plašim se da niko od nas neće vidjeti ni marke zarađenog – priča nam Stevo Popović, jedan od bivših radnika.

Stečajni upravnik Mirjana Golić juče nije željela da daje izjave novinarima, a novinari su uspjeli jedino da saznaju da je nova licitacija zakazana za 5. oktobar.

Vrijednost prijedorskog “Impra” procijenjena je na 14 miliona maraka, a dugovanja ovog preduzeća iznose čak 20 miliona.

Do pokretanja stečaja u prijedorskoj mesnoj industriji bilo je zaposleno 70 radnika od kojih je veliki broj do penzije imalo samo nekoliko godina.

Stečajni postupak za prijedorski “Impro”, koji je od 2006. godine, poslije privatizacije, bio u većinskom vlasništvu banjalučkog preduzeća “Orion tri”, prošle godine pokrenule su firme “Top farm” iz Nove Topole i Hipo Alpe Adrija lizing iz Banjaluke zbog neizmirenih obaveza “Impra”.

Kako saznajemo, Novo Sukara, direktor “Oriona tri”, preduzeća koje je prije šest godina postalo većinski vlasnik “Impra”, trenutno je osumnjičen za višemilionske utaje poreza.

Dugovanja
Pored ostalih, višemilionska potraživanja od “Impra” imaju “Elektrodistribucija”, Poreska uprava i drugi.
Među prvima kojima će namiriti potraživanje su hipotekari, a pod hipotekom nalazi se kompletno preduzeće izuzev četiri poslovna prostora u Prijedoru, Novom Gradu i Banjaluci.

U “Impru” je od sedamdesetak radnika, koliko ih se poslije pokretanja stečaja našlo na ulici, radilo desetak bračnih parova koji su u jednom trenutku ostali bez ijednog primanja u kući.
Glas Srpske

Comments are closed.