Proslavila stoti rođendan

Mika Ćulibrk iz Prijedora napunila je 100 godina i okretna i vedra zakoračila u novi životni vijek.

Ona je stoti rođendan proslavila u prošlu nedjelju, baš na Međunarodni dan žena, a na proslavi je imala goste svih generacija. Došli su da je pozdrave rodbina, prijatelji, komšije, a buketima cvijeća su ispunili kuću.

“Stoti rođendan se ne propušta, a moja majčica broji upravo cijeli jedan vijek“, govori sedamdesetdvogodišnja kćerka Mileva Škorić, sretna što je upravo ona organizovala proslavu za majku koja je rođena 8. marta 1909. godine.

Slavljenica, baka Mika, tvrdi da je za dugovječnost najvažniji moto „u dobru se ne ponesi, a u zlu se neponizi“.

„Svašta sam u svom vijeku izdržala. Pregrmjela tri rata, nekoliko narodnih buna i ustanaka, promijenila i kraljeva i maršala koji su vladali našom zemljom, a u posljednjim godinama dočekala i nekoliko smjena vlasti. U svom vijeku sam se tri puta udavala i bogami nadživjela svu trojicu muževa“, priča Mika.

Ona ističe da je u životu najvažnije zdravlje i veselje, ali i zadovoljna porodica. Baka Mika je imala četvoro djece, od kojih je danas dvoje živo. Ima i četiri unuke i dva praunuka, a nada se da će doživjeti da na ruke primi i prvo čukununuče.

Mika kaže da je dugovječnost povukla iz očeve loze, jer je njen otac takođe živio 100 godina, a djed se upokojio u 116. godini života. I danas ova starica plete i veze, štrika i hekla kao i u svoj ranoj mladosti. Čak želi da priredi i malu izložbu rukotvorina.

„Vitalnost i snagu nisam izgubila, jer nisam ni bolovala od težih bolesti. Čudo je to da doktora nisam vidjela jako dugo i ne pamtim prije koliko sam godina bila kod ljekara. Jednostavno zdravlje me dobro služi, jer uredno živim i jedem svašta“, priča baka Mika.

Ne krije da svakog jutra popije kafu i rakiju medovaču.

„U toj mojoj čašici rakije ima i pelina. Taj jutarnji ritual nikada ne bih preskočila. Zato se valjda i dobro krećem, pa dnevno po prijedorskim Urijama gdje živim, propješačim i po dva kilometra“, govori Mika.

Jedina bakina velika neostvarena želja je što u svom vijeku nije naučila čitati i pisati, jer joj u njeno mladalačko doba otac nije dao da se školuje.

U to vrijeme školovanje, navodi ona, nije bilo za ženski svijet. Mika je rođena u selu Vranjska kod Bosanske Krupe, a u Prijedoru živi od 2003. godine.

Zna imena svih političara
Baka Mika Ćulibrk obavezno na televiziji i radiju prati sve informativne emisije. Voli, kaže ona, da je u toku sa domaćim i svjetskim političkim zbivanjima. Prijedorska stogodišnjakinja zna imena nekih od svjetskih državnika, ali zato domaće političare poznaje sve od reda.

„Znam kada lažu, a kad istinu govore. Osjeti se to, jer u laži su i kratke noge, a nosevi se crvene. No nije važno, neka lažu i neka kradu, ali ne previše, samo da se ponovo ne ratuje. Jer ja iz svog stana u Prijedoru, gdje sam se napokon skućila, više nikuda ne idem“, ističe Mika.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.