Proslavljena slava opštine Prijedor

Lomljenjem slavskog kolača i slavskim ručkom opština Prijedor i Crkva Svete Trojice u našem gradu proslavili su danas krsnu slavu Svetu Trojicu – Duhove. Čestitajući građanima opštine i sveštenicima hrama Svete Trojice krsnu slavu, načelnik opštine Prijedor Marko Pavić je istakao da je slava uvijek prilika da se oko zajedničke trpeze okupe prijatelji i dobronamjeni ljudi. „Svim građanima želim da zajednički još uspješnije gradimo naš grad i da ovu i prethodne godine, koje su zaista krizne, probamo što prije zajednički prebroditi i doći do bolje budućnosti nas i naših potomaka“, poručio je Pavić.
Slavski obred služio je protojerej stavrofor Ranko Maletić. Slavskim svečanostima prisustvuju gosti iz Grčke predvođeni arhimandritom solunskim Parteniosom, kao i gosti iz Vlade Republike Srpske i iz opština prijedorske regije, kum Crkve Svete Trojice Vlado Topić, te brojne zvanice iz privrednog i društveno-političkog života Prijedora. Obilježavanje praznika počelo je u sinoć kada je u hramu Svete Trojice koncertom duhovne muzike na kome su učestvovali braća Teofilovići i Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo „Vila“.
Praznovanje je nastavljeno jutros svetom liturgijom, a potom su delegacije opštine Prijedor, na čelu sa načelnikom Markom Pavićem, Boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih boraca, SUBNOR-a i prijedorskog garnizona položile vijence na centralno spomen-obilježje „Za krst časni“. Crkva Svete Trojice u Prijedoru izgrađena je 1891. godine, a 1994. je potpuno obnovljena i osveštana.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com

Comments are closed.