Pružni prelaz tempirana bomba

Predstavnici MZ Raškovac i Čejreci zajedno s grupom građana u petak su na pružnom prelazu, takozvanoj trinaestici, kod Prijedora još jednom apelovali na potrebu izgradnje rampe, kako bi bile spriječene nesreće s tragičnim ishodima.
– Riječ je o pružnom prelazu na kojem je u posljednje tri decenije smrtno stradalo 17 lica, a više desetina ih je povrijeđeno – tvrde mještani ove dvije mjesne zajednice.
Milorad Vasiljević, član Savjeta MZ Čejreci, podsjetio je da je u pitanju najrizičniji pružni prelaz na prugama Republike Srpske.
– To nije samo naša procjena, već su mi to potvrdili i u „Željeznicama RS“. Godinama se čuju obećanja da će ovo biti riješeno, posebno kada se dogodi neka nesreća, ali se ništa ne preduzima. Ne želimo čekati da neko novi strada pa da to pitanje tek onda dođe na dnevni red nadležnih ustanova i institucija. Namjera nam je da problem bude riješen što prije – kaže Vasiljević, dodajući da pružni prelaz ne koriste samo mještani ove dvije mjesne zajednice, već i stanovnici drugih prigradaskih naselja.
Sabira Medić, predsjednica Savjeta MZ Raškovac, ističe da je u posljednjih pet godina uputila četiri dopisa „Željeznicama RS“ i nekoliko na adresu Opštine.
– Drago mi je da su nam se pridružili i građani mjesne zajednice Čejreci. Vjerujem da ćemo zajednički uspjeti riješiti ovo pitanje. Smatramo da to nije veliki izdatak, posebno ako se ima na umu da će se time spriječiti nove nesreće s ljudskim žrtvama – rekla je Medićeva.
Branku Došenu na ovom prelazu osamdesetih godina prošlog vijeka poginula je supruga Cvijeta. Išli su, kaže, traktorom na njivu, bila je gusta magla s vidljivošću od svega petnaestak metara. Iako su osluškivali da ne ide voz, nisu ga primijetili.
– Voz je zakačio traktorsku prikolicu u kojoj je bila moja supruga i dvije komšinice. Od siline udarca prikolica je odletjela 35 metara. Sve tri su poginule – priča Branko.
Mještanka naselja Raškovac, čija se kuća nalazi uz sami pružni prelaz, kaže da je nekada na ovom prelazu bila rampa.
– Ne znam iz kojeg su je razloga ukinuli, ali dok je bila rampa, prelaz je bio bezbjedan. Svakodnevno strahujem za djecu, jer mi je kuća na svega dvadeset metara od pruge – priča Aida Okić.
Direktor Saobraćajne sekcije Prijedor, Milan Bešir, rekao je da je ovaj pružni prelaz za sada obilježen andrejinim krstom i znakom stop, te da se u planu ima postavljanje svjetlosne i zvučne signalizacije.
– O ovom problemu razgovarano je i na savjetovanju koje je u Prijedoru održano prije nekih godinu i po dana i na kojem su prisustvovali predstavnici „Željeznica RS“, Opštine i policije. Donesena je odluka da ovaj prelaz, upravo zbog svakodnevne velike frekvencije vozila, bude obezbijeđen svjetlosnom i zvučnom signalizacijom koja bi upozoravala učesnike saobraćaja na dolazak voza. Taj projekat koštao bi 300.000 KM. Nažalos, teška finansijska situacija nije dozvolila da to do sada bude realizovano, ali čim se iznađu sredstva, prelaz ćemo obezbijediti – naveo je Bešir.
Fokus

Comments are closed.