Prva slava bez tate i bake

Marija Balaban, gimnazijalka iz Vitena kraj Dortmunda, iako je imala i neprilika, oduševljena je šestonedeljnim odmorom koji je provela u Republici Srpskoj, u koju uvek rado dolazi. Prva neprilika bila je tatin nedolazak za krsnu slavu Petrovdan jer nije dobio odmor, a druga, još gora, što je u selu Koprivni kod Prijedora, svoj 20. rođendan proslavila bez bake Dare koja je prošle jeseni umrla.

– Na slavu je došla sva rodbina, a ulogu domaćina preuzela je mama. Slavsko žito umesto tate u crkvu sam odnela sama. Nedostajala nam je jako i baka Dara.

– Ona me je uvek dočekivala, a ja sam ove godine morala da je posetim na groblju. Bilo je tužno slaviti krsnu slavu i rođendan bez te dobre duše. Istina, došle su četiri mamine sestre, ali bez bake i njihove majke, ni njima nije bilo lepo – objašnjava Marija koja se teška srca rastala sa svojim Prijedorom u kojem su njeni roditelji sagradili veliku porodičnu kuću.

I tako Marija prvo priča o tome šta joj nije bilo lepo, pa tek onda ono zbog čega joj je povratak iz Srpske teško pao.

– Tamo je sve lepo. Vreme i narod, društvo. Svi se tako lepo zabavljaju. Nema ove svakodnevne žurbe i večito oblačnog nemačkog neba. Bilo je super! S tatom sam na Ilindan išla kod tetke na slavu, a zatim na zbor kod Marićke crkve. Tamo sam čula toliko lepih izvornih pesama našeg kraja, a te večeri pevao je i Baja Mali Knindža. Moji vršnjaci u Prijedoru lepo se zabavljaju. Ima dosta lepih diskoteka i kafića, a po onoj velikoj vrelini dobro je došao i novoizgrađeni bazen. Da ne govorimo o Sani u kojoj je voda topla kao mleko.

Najviše se, kaže, družila i izlazila s prijateljicom Sanjom i sestrom Tamarom koja živi u obližnjoj Knežici.

– Tamara je dolazila svojim pežoom kad god smo želele da nekuda izađemo, a svoje vozačke sposobnosti tatinim audijem prvi put sam pokazala i dokazala na krivudavoj i uskoj dubičkoj cesti.

Marija se u Vitenu kod Dortmunda već prilagodila nemačkoj svakodnevici. Sunce Republike Srpske ostalo je daleko, a utisci s Tamarom i Sanjom sređuju se video linkom na računaru.

Sestre u četiri države
– Moja mama i njene četiri sestre žive u četiri različite države. Mama je u Dortmundu, Mika u Ljubljani, Rada u Novom Sadu, Bogdanka u Prijedoru i Veselka u Koprivni.

Umetnost i sport
Marija će ove jeseni upisati završni razred gimnazije, a iduće godine počeće da studira umetnost. Ona je i sportski usmerena devojka, nosilac crnog pojasa drugog dana u tekvondou.
Vesti-online.com

Comments are closed.