Prvi dan škole u Prijedoru: U klupama 7.500 đaka, svi se pridržavaju mjera

U osnovnim i srednjim školama u Prijedoru danas je na nastavu krenulo 7.500 đaka od kojih je 536 prvačića.

Predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola regije Prijedor Sanja Munjiza rekla je da je prvi dan nastave organizovan bez problema.

– Dobili smo uputstva i preporuke od Instituta za javno zdravstvo RS i Ministarstva prosvjete i kulture RS. Bitno je da je nastava krenula na vrijeme i prema njihovim preporukama prvi čas je bio upoznavanje učenika sa postupanjem u školi u ovakvim situacijama – navela je ona.

Munjiza koja kao prosvjetni radnik radi 30 godina kaže da zadovoljna ponašanjem učenika u vrijeme epidemije virusa korona.

– Jutros sam to posmatrala i nema problema, učenici se ponašaju dsciplinovano, odgovorno, svi sa maskama – istakla je ona.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković poželio je svim učenicima u Prijedoru srećan početak nove školske godine.

– Nakon dužeg vremena naši đaci su ponovo u školama, u osnovne škole polaze i đaci prvaci i ja svim učenicima i nastavnicima želim uspješnu školsku godinu i da u miru rade bez obzira na epidemiju virusa korona koja je u punom jeku i danas, ali vraćanje u škole sigurno će donijeti nova zadovoljstva učenicima, jer su oni ipak navikli da primaju znanja od svojih profesora i nastavnika – izjavio je Đaković.

On je dodao da su uspostavljeni uslovi u svim školama u Prijedoru za početak nastave.

– Ove godine kreću i đaci u renoviranoj i rekonstrisanoj školi u Rasavcima gdje će biti 42 đaka od kojih je 13 prvačića. Vlada RS i Grad Prijedor su rekonstruisali školu u Rasavcima i po mojim informaciajma i roditelji i đaci su prezadovoljni uslovima i oni više neće putovati na nastavu već će nastavu imati u svojoj školi – kaže Đaković.

On je naveo da je u rekonstrukciju škole u Rasavcima uloženo oko 531.000 KM od čega je 300.000 obezbijedila Vlada RS, a 231.000 KM Grad Prijedor.

– Škola je napravljena onako kako su želeli roditelji, a ne onako kako je predviđeno projektom – naveo je Đakaović.

Povodom početka nove školske godine Đaković i ministar saobraćaja i veza RS Đorđe Popović posjetili su Osnovnu školu „Branko Ćopić“ u Prijedoru.

-Ovdje smo da čestitamo našim učenicima prvi dan u školi i da im poželimo da ovu hodinu završe uspješno uz sve mjere koje su propisane od Instituta kako bismo spriječili oboljevanje od virusa korona-izjavio je on.

Popović je naglasio da učenici moraju povećati oprez u saobraćaju pri dolasku u školu.

– Da im opreznost bude na najvišem nivou jer su oni naše najveće blago i kroz edukaciju ćemo im ukazati na osnovna pravila u saobraćajau kako bi oni bezbjedno učestvovali u njemu. Apelujem na vozače da svoju brzinu prilagode pogotovo u zoni škola, ali i na svim saobraćajnicama, jer smo svjedoci da statistika ne ide u prilog najmlađim kategorijama i da i ove godine imamo poginulih u saobraćaju u popuilaciji djece i na tome moramo svi zajedno da poradimo – poručio je Popović.

On je naveo da su obavljeni tehnički pregledi autobusa koji su i dezinfikovani.

Autor: Bojana Majstorović – SrpskaInfo.com

Comments are closed.