Prvi kompleti opreme za najstariji ronilački klub u BiH

ronioci

Ronilački klub „Sana“ iz Prijedora, najstariji ronilački klub u BiH, dobio je dva kompleta ronilačke opreme zahvaljujući donaciji UNDP-a.

Član ovog kluba Dragan Zrnić rekao je da prijedorski ronioci do sada nisu imali niti jedan jedini komplet opreme budući da je klub posljednji put sistemski opremljen davne 1987. godine.

„Ovo je najstariji ronilački klub u BiH. Formalno je osnovan 1974. godine, a prethodno je djelovao kao sekcija još od kraja šezdesetih godina“, rekao je Zrnić novinarima u Prijedoru.

Jedan od najiskusnijih prijedorskih ronilaca Miki Jandrić rekao je da je ovo specifičan sport jer jedan komplet opreme košta blizu 10.000 KM, zbog čega su ronioci godinama radili s dotrajalom, starom ili polovnom opremom, nabavljajući svako za sebe šta može.

„Imamo podršku Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor, Civilne zaštite i grada Prijedora, kao i svaki sportski klub, a mi zajednici doprinosimo na način da uklanjamo staklo iz korita rijeke, otkrivamo zaostala minsko-eksplozivna sredstva, te asistiramo vatrogascima i deminerima“, naveo je Jandrić.

On je naglasio da je donacija UNDP-a izuzetno značajna za klub jer sadrži sve što je roniocu potrebno za boravak pod vodom ljeti, zimi i prilikom ronjenja noću.

„Osim odijela, tu su regulatori, boce, kompenzatori plovnosti, rasvjeta, ronilački računar, čizme, maske, rukavice, nož. Neko kaže šta će nam nož, ne borimo se s ajkulama, ali ja ne mogu rukama presjeći laks od 0,5 jer rizikujem da ozlijedim ruku. Nož nam je neophodan za mreže i to nam je jedini alat“, dodao je Jandrić.

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš rekao je da je odjeljenje ove jedinice za spasavanje na vodi i pod vodom dobilo tri kompleta opreme za ronioce posredstvom UNDP-a, nakon što je prošle jedinica opremljena čamcima.

„Imamo za sada tri ronioca sa dvije zvijezde, a sada smo u fazi obuke nova četiri mlada ronioca. Posvećujemo punu pažnju teoretskoj i praktičnoj obuci, imamo odgovarajući broj zarona u moru , na jezerima i rijekama i druge prateće vidove obuke za naše vatrogasce i ronioce“, kazao je Miljuš.

Osim pet kompleta najsavremenije ronilačke opreme, UNDP je darovao 46 medicinskih torbi za obuku iz prve pomoći prijedorskom Crvenom krstu, te informatičku opremu Centru javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor.

„UNDP je prvobitno planirao podržati izradu operativnih planova za bezbjednost u Prijedoru, Mostaru i Bijeljini, ali pošto mi već godinama imamo te planove rađene po međunarodnoj metodologiji, mi smo već ušli u drugu fazu odnosno u realizaciju konkretnih projekata“, rekao je član Foruma za bezbjednost građana Prijedor Draško Đenadija.

On je dodao da su kao prioriteti birane one institucije koje su se u poplavama 2014. godine suočile sa nedostatkom opreme.

Autor: SRNA

Comments are closed.