Puno posla za šlep-službu nakon saobraćajnih nesreća

Praksa je da nakon saobraćajne nesreće, poslije uviđaja policije i ukoliko vlasnik ne odluči drugačije, slupani automobil bude odšlepan do najbližeg auto-moto društva (AMD).

Ni prijedorsko nije izuzetak, mada je, prema riječima Mirka Brkića, sekretara AMD-a, krajem prošle i početkom ove godine u prazničnim danima njihovo dvorište ponekad bilo pretijesno da se parkiraju svi u saobraćajnim nesrećama slupani automobili.

Manje posljedice

– Bilo je najmanje petnaestak Lada, Peugeota, Opela, bukvalno pun krug. Neki su oštećeni u sudarima, neki u slijetanju. Većina ih je u dijelovima završila na autootpadima, a jedan manji broj vlasnici su popravljali sami – kaže Brkić.

Naglašava da su neprilagođena brzina i vožnja pod uticajem alkohola i dalje u vrhu uzroka saobraćajnih nesreća.

– Ove koje smo registrovali nisu imale nekih većih posljedica po građane. Možda je najdramatičnija bila ona u kojoj je umalo povrijeđena osmomjesečna beba, koju je otac, nakon silovitog sudara, umjesto u sjedalici, šokiran našao u gepeku automobila. Problem je, zaista, vožnja pod uticajem alkohola, a imali smo i „rekordera“ kojem je nakon saobraćajne nesreće izmjeren čak 3,1 promil alkohola u krvi – ističe Brkić.

Plaćanje usluga

Naglašava da je šlep-služba, koja u slučaju AMD-a Prijedor pokriva područje grada, Oštre Luke i Novog Grada, vozačima na raspolaganju 24 sata. Vozači s inostranim registarskim tablicama plaćaju usluge šlep-službe, i to po pređenom kilometru.

Prošle godine 640 intervencija

U prošloj godini šlep-služba imala je 640 intervencija, 170 prevoza u slučaju nesreće, 97 kvarova na vozilu, 340 intervencije „pauka“ i 33 razne usluge na putu. U istom periodu prešli su 17.500 kilometara.

U periodu od 2007. do 2017. ukupno je bilo 4.396 intervencija, s pređenih 160.000 kilometara.

Autor: M. Zgonjanin – avaz.ba

Comments are closed.