Radionica o seksualnom zlostavljanju djece

U posljednje dvije do tri godine došlo je do porasta broja prijavljivanja krivičnih djela seksulasnog nasilja nad djecom, pa samim tim i većeg broja predmeta pred osnovnim i okružnim sudovima u Republici Srpskoj, rečeno je juče na radionici koju je u Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Prijedoru organizovala banjalučka kancelarija Misije OEBS-a u BiH. Radionica na temu „Podizanje kapaciteta psihologa i pedagoga u osnovnim i srednjim školama u sprečavanju seksualnog nasilja nad djecom“ organizovana je u saradnji sa Aktivom psihologa i pedagoga prijedorskih osnovnih i srednjih škola. Pravni savjetnik u banjalučkoj kancelariji Misije OEBS-a Saša Bojanić je istakao da je sam zakonodavac prepoznao ovu problematiku jer su 2010.godine stupanjem na snagu amandmana na Krivični zakon RS i krivične sankcije za ta krivična djela podignute na viši nivo.
-Očigledno je i samo društvo svjesno ovog problema, razni oblici seksualnog iskorištavanja djece su prepoznati kao problem i krivične sankcije su podignute na viši nivo, tako da je u najtežim slučajevima najveća kazna koja je predviđena 45 godina zatvora, rekao je Bojanić. On je dodao da je tema ove radionice upravo i bio zakonodavni okvir u borbi protiv seksuallnog iskorištavanja djece i profesionalni izazovi sa kojima se susreću psiholozi i pedagozi na temu kako prepoznati zlostavljano dijete.
-Poražavajuće je da kada su u pitanju oni koji djecu zlostavljaju, a posebno seksualno, to nisu samo bliski srodnici, već i bliski poznanici, dalji rođaci, kao i osobe koje mogu da dođu u situaciju da iskoriste maloljetnika, a među njima su na žalost i profesori, kazao je Bojanić.
Predsjednik Aktiva psihologa i pedagoga opštine Prijedor Đurđica Jakšić je istakla važnost edukacije stručnih saradnika u školama.
-U Nedjelji djeteta vrlo je važna edukacija stručnih lica u školama i tome kako da prepoznamo i spriječimo bilo kakvo nasilje u školama, a posebno seksualno zlostavljaljnje djece.Pedagozi i psiholozi u školama su prva instanca gdje dijete dolazi da se požali nakon nastavnika i oni su prvi koji će saslušati i učenika, ali i nastavnika i roditelja, kazala je Jakšićeva. Osim u Prijedoru slične radionice će biti održane i u Gradišci i Banjaluci.
Glas Srpske

Comments are closed.