Radionica smijeha za djecu Ljubije

Ulično pozorište iz italijanskog grada Trenta na turneji umjetničke solidarnosti izvelo je danas svoj performans „Radionici smijeha“ učenicima Osnovne škole „Mladen Stojanović“ iz Ljubije.

Više od stotinu mladih Ljubijanaca uživalo je u „Radionici smijeha“ koju je u njihovo mjesto dovela Agencija lokalne demokratijen Prijedor.

Delegat ALD Prijedor Slađana Miljević rekla je da bi bilo atraktivnije i reprezentativnije da su se italijanski umjetnici predstavili u centru Prijedora, ali da je Ljubija odabrana baš iz razloga što ovdašnja djeca gotovo da nemaju mogućnosti da uživaju u kulturnim sadržajima.

„Ljubija je najsiromašniji dio Prijedora i prpuštena je sama sebi i djeca rijetko kad imaju mogućnost da idu u bioskop, a kampoli šta više“, rekla je Miljevićeva novinarima u Ljubiji.

Projekat “Radionica smijeha” realizuje se još od 2006. godine na inicijativu Teatra per Kazo di Nago iz Trenta u saradnji sa Udruženjem Merkurio iz mjesta Riva del Garda, i to kroz pozorište, ples, fotografiju, multimediju, slikarstvo i izradu rukotvorina, koje su bile namijenjene uglavnom mladima koji žive u siromašnim četvrtima Indije.

Na turneji koja je počela juče i koja će trajati do 20. novembra, italijanske umjetnike vidjeće i djeca i mladi u Kraljevu, Peći, Gruziji i Jermeniji.

Ciljevi projekta su animiranje lokalnog stanovništva za širenje pozitivne energije korištenjem univerzalnog jezika umjetnosti, razmjena iskustava, multikulturalnost, socijalna integracija, uključivanje lokalnih volonterskih organizacija i podsticanje njihove vidljivosti u lokalnoj zajednici, kao i njihovo umrežavanje sa drugim volonterskim organizacijama s ciljem realizacije budućih zajedničkih projekata.

Projekat “Radionica smijeha“ podržavaju Udruženje „Trentino con i Balcani“ iz Trenta, Cassa rurale Alto Garda i Opština Arko iz italijanske pokrajine Trentino.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.