Radionice čekaju mlade stolare

stolariU prijedorskoj Mašinskoj školi završen je drugi upisni rok za učenike četvrtog stepena stručnosti, što je uključilo i upisivanje učenika u dva odjeljenja za zanimanje tehničar finalne obrade drveta. Upis drugog odjeljenja odobrilo je Ministarstvo prosvjete i kulture RS. Time je završena višemjesečna kampanja ove škole i lokalne zajednice putem opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti i Udruženja klaster “Drvo – PD” da se nakon 22 godine u Prijedoru školuju stolari. – U odnosu na prošlu školsku godinu, kada je u Mašinskoj školi propao plan upisa učenika za smjer drvoprerađivača trećeg stepena stručnosti, ove godine, zahvaljujući aktivnostima opštine na promjeni upisne politike i školovanja učenika za proizvodna zanimanja, te medijskoj kampanji Ministarstvo je odobrilo upis dva odjeljenja za koja imamo zainteresovana 48 učenika – potvrdio je direktor Mašinske škole Zdravko Kovačević.

On je dodao i da je školama u interesu da školuju učenike koji će kasnije biti u prilici da nastave školovanje, ali i da dobiju zaposlenje, što u ovom slučaju garantuje više drvoprerađivača.

– U preduzećima okupljenim u Klaster drvoprerađivača “Drvo PD” iz Prijedora u narednom periodu biće investirano oko 20 miliona maraka, zbog čega smo najviše i insistirali na upisu dva odjeljenja tehničara finalne obrade drveta – rekao je predsjednik Upravnog odbora ovog klastera Ratko Macanović, na čiju je inicijativu i pokrenuta aktivnost promjene plana upisa i otvaranja odjeljenja drvoprerađivača.

– Drvoprerađivačima prijedorskog regiona trenutno je potrebno 150 školovanih tehničara finalne obrade drveta, a to je kadar koji se u prijedorskim školama nije školovao pune 22 godine – naglasio je Macanović.

Ratko Macanović je istakao da su drvoprerađivači, uz pomoć njemačke organizacije “GTZ”, investirali 107.500 maraka u adaptaciju i opremanje radionice za praktičnu nastavu u preduzeću “Javor”. On je naglasio da su spremni i kadrovski pomoći Mašinskoj školi u organizaciji teoretske nastave za kvalitetan rad sa učenicima ove struke.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.