Radna akcija u Donjoj Puharskoj-Početak dogradnje društvenog doma Osman Džafić

Nedavno je u društvenom domu u Donjoj Puharskoj održan sastanak rukovodstva Kulturno-umjetničkog društva „Osman DŽafić“ sa predstavnicima mjesne zajednice, ostalih organizacija koje djeluju u ovom objektu te građanima, privrednicima i preduzetnicima sa ovog područja. Razlog ovog sastanka bilo je pokretanje radova na zgradi društvenog doma. KUD „Osman Džafić“ je prije nekoliko godina uradio kompletan projekat dogradnje društvenog doma koji je osim velike koncertne sale, obuhvatao i pomoćne prostorije, svlačionice, garderobu za nošnje, skladište za ostalu opremu te prostorije za udruženja koja djeluju u ovoj mjesnoj zajednici. Međutim, za realizaciju jednog takvog projekta potrebna su značajna finansijska sredstva koje je društvo pokušalo „pronaći“ na više adresa. Rukovodstvo KUD-a se obraćalo mnogim ministarstvima, Vladama, entitetskim i državnim vlastima, domaćim i stranim organizacijama ali osim obećanja nije se ništa postiglo. Jedan od razloga što se nije odmaklo dalje od temelja, koje je društvo finansiralo sopstvenim sredstvima uz pomoć opštine Prijedor i Ministarstva za izbjegla i raseljena lica RS, je i prisutna ekonomska kriza. U proteklom periodu društvo je uz podršku Omladinskog centra „Donja Puharska“, Udruženja žena „Donja Puharska“, opštine Prijedor, Inicijative mladih Sarajevo, drugih organizacija, prijatelja i sponzora, učinilo neke radnje kako bi se poboljšali postojeći uslovi rada u domu. Tako je obnovljen krov, promijenjeni su dotrajali prozori, uređena je fasada na prednjoj strani objekta pa je stara zgrada doma dovedena u funkcionalno stanje.
Pošto kulturno-umjetničko društvo okuplja sve više mladih, ima sve više kvalitetne opreme koja se ne može čuvati u neuslovnim prostorijama, rukovodstvo je došlo do zaključka da se pokrene realizacija jednog dijela projekta dogradnje društvenog doma u Donjoj Puharskoj. Na sastanku kojem je prisustvovao veći broj građana ovog prijedorskog naselja i prijatelja KUD-a dogovoreni su prvi koraci u realizaciji zacrtane ideje. Formiran je i Građevinski odbor u kojem se nalaze Hamdija Bašić(predsjednik), Enes Pehlić, Sead Kočanović, Ferid Budimlić, Ibro Kamić, Nihad Mehadžić, Enes Kapetanović i Alma Semanić(blagajnik). Prvi konkretan korak je radna akcija koja će biti održana u nedjelju, 3. aprila ove godine od 9 časova. Dogovoreno je da se tog dana započne sa pripremama za gradnju nove prostorije koja će se nalaziti u nastavku već postojeće sale u kojoj se održavaju probe folklora i razni sastanci. Ona će služiti za pozornicu, svlačione i ostavu za instrumente, opremu i nošnje. Nedjeljna akcija će obuhvatiti i uređenje parka oko doma te ostalih zelenih površina u Puharskoj.
Kulturno-umjetničko društvo „Osman DŽafić“ i sve ostale organizacije koje djeluju u društvenom domu u Donjoj Puharskoj Vas i ovim putem pozivaju da podržite ovu, hvale vrijednu, akciju. Da li će to biti finansijski, građevinskim materijalom, vlastitim radom ili na neki drugi način, prepuštamo Vama. Svi oni koji su zainteresovani za učešće u ovoj akciji mogu se javiti putem telefona 052/238-340, 065/788-724, putem e-mail adrese kudosmandzafic@hotmail.com ili direktno u prostorije KUD-a.

Comments are closed.