Radnici „Arcelor Mittala“ ponovo traže razgovor sa rukovodstvom RS

Sindikalna organizacija „Arcelor Mittala“ iz Prijedora ponovo je zatražila sastanak za rukovodstvom RS izražavajući zabrinutost za svoja radna mjesta i nastavak rudarenja u Prijedoru, s obzirom na najavljenu privatizaciju Rudnika željezne rude „Ljubija“.

Sindikalna organizacija „Mittala“ je saopštila da se do danas niko od predstavnika institucija RS i grada Prijedora kojima su se nedavno obratili sa zahtjevom za razgovor nije oglasio.

“Da li je to način da se pokaže briga za radnike, radna mjesta i građane grada Prijedora i RS? Odlukom Vlade RS data je saglasnost Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS za prodaju akcija u RŽR „Ljubija“ putem aukcije, a određeni kriterijumi koji su se pojavili u javnosti, a koji omogućavaju da konkurišu proizvođači sa skromnim referencama, nam govore da nije bitno imati iskustvo, znanje i kvalitet za proizvodnju željezne rude, što je nama jedina garancija da će se sigurno nastaviti sa proizvodnjom. To izaziva sumnju kod zaposlenih u dobre i iskrene namjere“, navodi se u saopštenju sindikalne organizacije.

Radnici navode da se ovakvom odlukom Vlade RS daje do znanja da nije bitno ko je kupac i da li će se nastaviti sa rudarenjem u prijedorskoj regiji, “već je samo bitno da stižu milioni u budžet”.

„Svjedoci smo da mladi svakim danom napuštaju ove prostore, a ovakve odluke će samo još više ubrzati odlazak mladih i cijelih porodica. Pozivamo vas da zakažete sastanak, odvojite vrijeme da nas saslušate i pokažete dobru volju da nam pomognete da sačuvamo svoja radna mjesta i egzistenciju svojih porodica“, ističe se u saopštenju.

Sindikat “Mittala“ zatražio je prošle sedmice hitan sastanak sa premijerkom RS Željkom Cvijanović, kako bi se još jednom razmotrila odluka o prodaji državnog kapitala u „Ljubiji“, a isto je juče zatražila i Konfederacija sindikata RS prijeteći štrajkovima širom RS.

“Povodom planirane prodaje RŽR „Ljubija“ Konfederacija sindikata zahtijeva sastanke sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, predstavnicima Vlade RS i Grada Prijedora i uslovljavanje potencijalnog kupca. U suprotnom smo spremni na radikalne vidove borbe, proteste i štrajkove radnika iz cijele RS”, poručili su iz Konfederacije sindikata.

Vlada RS dala je 11. oktobra saglasnost IRB-u za organizovanje posebne aukcije za prodaju akcija RŽR “Ljubija”, o čemu smo pisali u tekstu IRB dobila zeleno svjetlo za prodaju RŽR „Ljubija“.

Autor: M.Č. – Capital.ba

Comments are closed.