Radnici Mire zakinuti na platama

MiraPredsjednik Sindikata fabrike keksa i vafla „Mira“ iz Prijedora Radovan Curić rekao je da poslodavac ne poštuje odluku o cijeni rada koja je propisana za zaposlene u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije i iznosi 127 KM. Fabrika „Mira“ od kraja 2003. godine posluje u sastavu zagrebačkog „Kraša“, koji je većinski vlasnik ovog preduzeća. Curić je juče izjavio da su o ovom problemu u nekoliko navrata razgovarali s poslodavcem u Zagrebu, ali da oni ne pristaju da povećaju cijenu rada.

„Nudili su nam povećanje od pet odsto, a išli su i sa stavom ili, bolje rečeno, ucjenom da će prihvatiti cijenu rada od 127 KM, s tim da se uradi nova sistematizacija i smanje koeficijenti“, istakao je Curić.

On je rekao da Sindikat ne pristaje na takve stavove, već zahtijeva da se poštuje odluka Granskog sindikata i Udruženja poslodavaca poljoprivrede i prehrambene industrije RS, koja je na snazi od 1. februara ove godine.

„Ni ova cijena ne može znatnije ublažiti pad standarda radnika, a njeno neprimjenjivanje najviše pogađa nekvalifikovanu i polukvalifikovanu radnu snagu“, rekao je Curić i dodao da je Sindikat spreman na dalje razgovore s poslodavcem u Prijedoru ili u Zagrebu.

Predsjednik Opštinskog sindikata Dragoljub Kitonjić potvrdio je da su se u ime radnika „Mire“ 15. maja obratili i Inspekciji rada upozoravajući da poslodavac ne poštuje odluku o cijeni rada.

Iz Uprave „Mire“, u kojoj su juče boravili i predstavnici matične kompanije „Kraša“, nisu željeli da govore o zahtjevima sindikalaca.

U „Miri“ je zaposleno 496 radnika, a prosječna plata kreće se između 420 i 430 KM. Prošle poslovne godine „Mira“ je ostvarila neto dobit od 1.984.671 KM.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.